pohanka
Text dotazu
Dobrý den,
dostal jsem se do sporu o historii pohanky v českých krajích a vůbec celé Evropě. Mohli by jste mi prosím upřesnit, odkud a kdy se pohanka dostala do Evropy - zda z Ruské strany, či Přímořských arabských oblastí? Kdy se začala ve větším pěstovat a používat jako potravina v Evropě? Zda se z ní již v 15.st. běžně dělaly kaše, a zda se už přidávala i do chlebového těsta?
Spousta lidí, s kterými diskutuji totiž tvrdí, že ještě v 15.st. byla pohanka jen velmi okrajovou plodinou, ale já jsem opět četl, že pohanka již v 16.st. byla hlavní potravinou chudých. To by znamenalo, že v 15.st. již byla intenzivně pěstována v Evropě.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám najít různé údaje o tom, odkud pohanka pochází. Avšak, podle knihy „Pohanka a proso“ od Moudrého, Jana; Kalinové, Jany a  Michalové, Anny, botanické expedice vedené v pol. 19. stol. prokázaly, že prapůvodní oblast, kde se pohanka objevila je jihozápadní Čína. Při přesnějším určení původního výskytu pohanky se však názory odborníků liší. Někteří mluví o oblasti Sibiře, jiní o Himalájích či Nepálu. Nálezy a analýzy již zmíněné expedice z 19. stol. však jako nejpravděpodobnější místo původu obou druhů pohanky (tatarské i seté) podporují území mezi Sihuanem, Yunamem a východním Tibetem - oblast tří řek v jihozápadní Číně. Zde byla také pravděpodobně pohanka domestikována a rozšířila se odtud do zbytku Číny a Indie. Později se rozšířila i do Koreje, Japonska a přes Rusko a Ukrajinu i do střední Evropy (a tedy i k nám). Z toho tedy vyplývá, že i přes to, že má pohanka svůj původ v Číně, k nám se dostala s mongolskými, tureckými a jinými nájezdy přes Rusko. A z Evropy a Asie pak i do USA.
Nejstarší nálezy plodů pohanky v Evropě pocházejí z Ukrajiny a to z počátku doby železné. V Polsku pak jsou známé nálezy plodů ze 14. - 15. stol., v Maďarsku byly na jižním břehu Balatonu nalezeny plody z 10.-13. stol. a v Německu jsou známé nálezy plodů z mnoha míst téměř z celého středověku. Nejstarší makrozbytky pohanky na území České republiky pocházejí z 12. století a byly nalezeny při archeologických výzkumech v Uherském Brodu. To znamená, že znalost pohanky lze předpokládat i v mladší době hradištní (r. 1000-1200) a velmi pravděpodobně i ve střední době hradištní (r. 800-1000). Nejstarší písemná zmínka o pohance na českém území se nachází v Klaretově veršovaném slovníku Glossář, který vznikl kolem r. 1365. Je zde uvedena jako "pohanina".  Roku 1596 se o pohance také zmiňuje italský lékař Matthioli ve svém herbáři, kde uvádí, že pohanky je v Čechách i jinde hojnost a tvoří domácí, oblíbený a obyčejný pokrm lidu. Píše : "Pohanka nebyla starým učitelům , kteří psali o bylinách známa; nyní jest jí u nás  v Čechách i jinde hojnost  a tvoří domácí a obyčejný pokrm lidu...Tluče se ve stoupách jako jiná vařiva, a tak se utlučená chová a prodává na trhu... Na některých místech dělají si chudí lidé z ní chléb, který jest dosti chutný, ale černý, dobře sytí... a hodí se pro lid pracující."
(Pohanka : zdravá a léčivá i dnes. str. 6) V době Adama z Veleslavína (1598) znali lidé chléb bílý pšeničný, ječný, žitný, ale také chléb z pohanky i prostý chléb. I další písemnosti dokládají, že význam pohanky neupadl ani v novověku. Používala se k přípravě kaší z krup.
Zdroje:
* http://recepty.centrum.cz/varime/2006/11/20/clanky/pohanka-zdrave-jidlo-nasich-babicek/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka
* http://www.femina.cz/magazin/hubnuti/pohanka.html
* http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/proc-jist-pohanku/
* LEIFERTOVÁ, Irena; LISÁ, Milena. Pohanka : Zdravá a léčivá i dnes. 1. vyd. Praha : Art Press Servis, 1991. ISBN 80-900730-0-X.
* MOUDRÝ, Jan; KALINOVÁ, Jana; MICHALOVÁ, Anna. Pohanka a proso. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2005. ISBN 80-7271-162-8.
* ČERMÁKOVÁ, Mária; ČERNÁ, Olga. Kukuřice, rýže, jáhly, pohanka : Teplé a studené pokrmy pečivo - deserty. Čestlice : P. Momčilová, 1995. ISBN 80-900140-8-9.
* Kol. autorů. Atlas obilnin československých povolených a rayonovaných odrůd. 1. vyd. Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1958.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2012 08:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu