pohádky bratří Grimmů
Text dotazu
dobrý den, potřebovala bych vědět, jaké dvě teorie vzniku pohádek napsal J. Stromšík ke knize Pohádky bratří Grimmů, z roku 1982, prosím spěchá.
Odpověď
Dobrý den, dle České národní bibliografie (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb ) v roce 1982 Pohádky bratří Grimmů nebyly vydány. Doslov Jiřího Stromšíka je uveden pouze v knize:
* GRIMM, Jacob Ludwig Karl. Pohádky / Jacob a Wilhelm Grimmové ; z něm. přel. Jitka Fučíková ; il. Jaroslav Šerých ; doslov Jiří Stromčík /  2. vyd., tohoto překl. 1. vyd. Praha : Odeon, 1988.
Text doslovu jsme zběžně prošli, ale výrazné dělení vzniku pohádek na dvě teorie jsme zde nenalezli. Stromšík zde pouze poukazuje na to, že spor, zda pohádka jako slovesný útvar vznikla v jedné kultuře (Indie) či v raném vývojovém stupni jednotlivých kultur, je dosud nedořešen. Připomíná historii pohádek ( 3 základní proměny pohádek: 1, vydání pohádek Charlese Perraulta v roce 1697, 2, počátek 19.století - bratři Grimmové, 3, 20.století - moderní pohádka).
Poukazuje na ustálené obsahové prvky pohádek: dobro vítězí nad zlem, slabý nad zlým, chudý nad bohatým apod. V pohádkách se však objevují i "barbarské" motivy nebezpečí a úzkosti.
V každém případě by bylo nejlepší, kdybyste si doslov Jiřího Stromšíka v knize Pohádky přečetla sama a vyvodila vlastní závěry.
Kniha je dostupná například v Národní knihovně ČR. Záznam o knize naleznete v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 14:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu