pohádka O veliké řepě
Text dotazu
Kdy se poprvé objevuje v literatuře pohádka O
veliké řepě, kteří naši klasikové ji uvádějí? Jde o naši původní pohádku (z
českých zemí) nebo je převzatá z ciziny? Zabývá se nějaká literatura
výkladem této pohádky, její symbolikou či poseltvím apod.? Děkuji za
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že dotazy, které jste nám poslal, jsou součástí podkladů, které mají sloužit ke zpracování nějaké školní (studijní) práce.
Rozbor pohádky O veliké řepě se v nám dostupných zdrojích nepodařilo najít.
Domníváme se, že se nejedná o pohádku v pravém slova smyslu; je to spíš krátký slovesný útvar s "výchovným" motivem a sice, že jeden bez druhého nedokáže nic.
Tak jak je zpracována Františkem Hrubínem (HRUBÍN, František, TRNKA, Jiří. Špalíček veršů a pohádek. Praha: Albatros, 2006. ISBN 978-80-00-02190-4.), se jedná navíc o polepšení sobeckého a lakotného dědka.
První odkaz na verzi této pohádky jsme našli u Františka Bartoše. Jedná-li se ale o první a tedy původní verzi se nám nedaří doložit. Pohádka O veliké řepě vyšla, podle bibliografického záznamu v NKC, viz níže, v roce 1901. V žádném jiném zdroji jsme ale rok vydání 1901 nenašli.
Čerevka, Andrej O veliké řepě / nakreslil Andrej Čerevka ; [pohádku Františka Bartoše z roku 1901 upravil Jaroslav Hejkal] Havlíčlův Brod : Knihy nejen pro bohaté, [2001] O veliké řepě vyšlo v různých vydání. Vzhledem k tomu, že Národní knihovna ČR zpřístupňuje databáze a katalogy volně na svých stránkách www.nkp.cz , můžete se sám podívat na bibliografické záznamy do elektronického katalogu ( NKC).
Dětská literatura od nepaměti je základem fondu - Sukova studijní knihovna, součást Národní pedagogické knihovny Komenského v Praze http://www.npkk.cz/sukova-knihovna . Se svým dotazem byste se mohl obrátit i tam.
Zda se jedná o původní Bartošovu pohádku nebo ji upravil podle vyprávění, které slyšel jako sběratel lidové tvořivosti, nám není známo. I když je tato pohádka oblíbena mnoha generacemi zpět i v současnosti, o jejím vzniku se vlastně nic neví. Teoretické odborné publikace o pohádkách, např. TILLE, Václav. České pohádky do roku 1848. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1909. Signatura NK ČR 54 C 643.
ŠMAHELOVÁ, Hana. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: 1990. Signatura NK ČR 54 M 19574 (Autoreferát) nebo ŠMAHELOVÁ, Hana.
Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. Signatura NK ČR 54 H 140963 a další zdroje jako např. literární, biografické aj. slovníky a encyklopedie, se o této "klasice" vůbec nezmiňují.
Bartošovo podání pohádky je jednoduché; je určené pro nejmenší děti už od dvou let. Motiv s lakotností, který vidíme v rozšířeném podání F.Hrubína, není. Je vidět, že se s námětem dá ale dobře pracovat. Pohádka se vydávala na začátku minulého století podle verze F.Bartoše, např. BARTOŠ, František.
Kytice z lidového básnictva našim dětem uvil František Bartoš kresby Adolfa Kašpara. Olomouc: Nákladem R. Prombergra knihkupce, 1929. 5. vydání.
Informace byste mohl asi získat i v Literárním archivu Památníku národního písemnictví http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/literarni-archiv.php nebo v Ústavu pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/ , kde by mohla být i korespondence Františka Bartoše aj. dokumenty, příp. rukopisy.
Zajímavou informaci uvádí Filmový přehled, č.4, (6.2.1960): O veliké řepě.
Čínský kreslený film podle námětu lidové pohádky. Režie: Čchien Ťia-tün. V pohádkách jiných národů, tak jak jsme je mohli konfrontovat s českými a moravskými, se ale námět pomoci při tahání řepy (ani jiné rostliny) nevyskytl.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2011 13:10
Adéla píše:
Čtvrtek 05.03.2015 17:24
kdo napsal spalicek pohadek
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.03.2015 18:02
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/spalicek-pohadek
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu