Počet zabitých v souvislosti s odvetou za výsadek Silver A
Text dotazu
Dobrý den, narazil jsem na otázku a vážně si s ní
nevím rady. Opravdu jsem se snažil hledat, ale marně. Mohl bych prosím
požádat o radu? Díky.
Otázka zní:
Dne 24. června 1942 byla nacisty za pomoc parašutistům ze skupiny SILVER A
vyhlazena obec Ležáky na Chrudimsku. Kolik osob bylo popraveno v přímé
souvislosti s ležáckou tragédií?
A já se nemůžu dopočítat. Přímo 24. července bylo popraveno 33 lidí, další
den ještě jeden dělník, co nebyl přítomen (34); 2. července spolu s dalšími
spolupracovníky paravýsadku Silver A 5 Štulíků (39). Když vezmi všechny
popravené v souvislosti se Silver A, je to 37 spolupracovníků skupiny z
Pardubicka a 15 spolupracovníků z okolí Červeného Kostelce + 34 z Ležáků a
tj. 86 popravených.
Mě tedy vychází 86 nebo 39.
Možnosti, ze kterých mám vybrat:
33 (jen v Ležákách 34 - vylučovací metodou tahle možnost ne)
41
35 (tuto možnost bych také vyloučil)
57
29 (vyloučené)
Zbývají tedy možnosti:
41, 57; ale ani jedna nevychází.
Odpověď
Dobrý den,
dle informací uvedených v knize "Křižovatky času" bylo nacisty zabito ve spojitosti s Ležáky a akcí SILVER A:
- dne 24.6.1942 - 33 osob z obce Ležáky, z toho dvě ženy byly těhotné, jedna těsně před porodem
- dne 25.6. 1942 - 1 muž z Ležáků + dalších 9 osob
- 2. 7. 1942 - v lese zastřelen parašutista J.Potůček
- 2. 7. 1942 v Pardubicích zastřeleno dalších 10 žen a 30 mužů obviněných z napomáhání parašutistům  - z toho 3 obyvatelé mlýna v Duchově - Ležáky + jeden jejich příbuzný, který tam byl tou dobou na návštěvě
- 9. 7. 1942 - zastřeleni další spolupracovníci  SILVER A (15) z Červenokostelecka
Ležácké děti (13) byly až na dvě z nich popraveny ve vyhlazovacím táboře Chelmno.
24. 10. 1942 bylo v koncentračním táboře Mauthausen zavražděno dalších 254 osob obviněných ze spolupráce s parašutisty. V koncentračních táborech zemřely i další osoby spojované s operací SILVER A, mezi nimi i tři osoby z obce Ležáky: Růžena Šťulíková, Marie Šťulíková (v době zatčení těhotná) a Václav Šťulík)(+ Františka Pelikánová z obce Včelákov).
Další osoby spojené s operací SILVER A spáchaly před nebo těsně po zatčení sebevraždu.
Celkový počet usmrcených ve spojitosti se SILVER A byl vysoký, přesný počet ovšem není v publikacích uveden. Celkový počet popravených z obce Ležáky není v knihách taktéž uveden. Některé publikace ovšem uvádějí seznam popravených osob. Dle našich propočtů se celkem jednalo o 51 osob bytem v obci Ležáky (33 + 1 + 3 + 11 dětí + 3 v koncentračních táborech) + tři nenarozené děti.
Z obyvatel obce Ležáky přežily pouze dvě děti - Jarmila a Marie Šťulíkovy, které byly dány do německých rodin na převýchovu a Bohumil Sýkora, rodák z Ležáků, který byl tou dobou nuceně nasazený v Reichu. (Z koncentračního tábora se navrátil František Pelikán - obec Včelákov.)
Použitá a doporučená literatura k tématu:
*  Křižovatky času - Ležáky v datech. Včelákov : Jarmila Doležalová, 2007.
ISBN 978-80-254-0457-7.
*  KYNCL, Vojtěch. Akce Ležáky : 24.6.1942. 1. vyd. Miřetice : Obecní úřad, 2002. ISBN 80-238-9585-0.
*  KYNCL, Vojtěch. Ležáky : obyčejná vesnice, Silver A a pardubické gestapo v zrcadle heydrichiády. 2.vyd. Pelhřimov : Nová tiskárna Pelhřimov, 2009.
ISBN 978-80-7415-009-8.
*  Ležáky známé i neznámé. Litomyšl [i.e. Miřetice] : Obec Miřetice, 2005.
ISBN 80-239-5766-X.
*  ŠÍMA, Ladislav. Ležáky : Vražda mužů a žen, odvlečení dětí do ciziny, srovnání osady se zemí. 1. vyd. Praha : Ministerstvo vnitra, 1947.
*  Stánky památníku obce Ležáky: http://www.lezaky.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 10:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu