počátky češtiny
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, v knize Úsměvy a moudra (ISBN 978-80-86844-39-8) jsem našla následující pasáž: "Snad nejstarší zaznamenaná česká věta z 13. stol. se do učebnic nedostala asi kvůli rozvernému smyslu pro humor mladé řeholnice z kláštera sv. Jiří v Praze, která si do chorální knihy namalovala hezkou tvář mnicha Aldíka a k tomu připsala, co o něm ví: "Aldik krasen jako anjelik, jenš v blati se vale, a tet anjelik i mieše lokti pitilík." - Aldík je krásný jako andělíček, jenž se v blátě válí, a ten andělíček měl pinďourka loket dlouhého." (E. Hrych) - Zajímalo by mě, zda jde o mystifikaci. Předem děkuji za Vaše pátrání!
Odpověď
Dobrý den, zmíněný přípisek s vyobrazením mužské hlavy je ve Svatojiřském antifonáři z přelomu 13. a 14. století. Kromě glosy o Aldíkovi (Aldík krásen jako anjelík, jenš v bláti se vále, u tet anjelík i mieše lokti ptilík) jsou v rukopisu další dva vpisky s vyobrazením mužských hlav. Texty těchto dalších dvou glos jsou následující: "Berthel, socius Viti, černý jako zmek" a "Lector Vitus, nekrásný kurvy syn".
Autor všech tří glos je neznámý. Svatojiřský klášter byl ženským klášterem, a to především pro neprovdané dcery z vyšších vrstev. Jako autorka přípisků je tedy povětšinou uváděna neznámá jeptiška. Článek "Lector Vituts, Berhel a Aldík", ve kterém autorka Zdeňka Hledíková zkoumá rukopis pisatele, uvádí hypotézu, že uvolněnost písma a vypsanost ruky autora spíše odpovídá projevu staršího žáka centrální školy, který si občas přilepšoval výpomocí v kapitulní administrativě.
Rukopis je uložen pod signaturou VI G 15 v Národní knihovně ČR. Jedná se o nejstarší českou písemnou památku uloženou v Klementinu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Klementinska_nej...&submenu2=145).
Zdroje:
* TICHÁ, Zdeňka. Cesta starší české literatury. 1. vyd. Praha : Panorama, 1984.
* URBÁNKOVÁ, Emma. Rukopisy a vzácné tisky pražské Universitní knihovny.1.vyd. Praha : SPN, 1957.
* SPUNAR, Pavel. Kultura českého středověku. 1.vyd. Praha : Odeon, 1987.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 18:12
PSK - admin píše:
Středa 09.09.2015 14:00
Více informací o Svatojiřském antifonáři je možné nalézt na stránkách Národní knihovny ČR: http://text.nkp.cz/[…]/nejstarsi-charakteristiky
První česky psané věty byly odhaleny v donaci zakládací listiny litoměřické kapituly - viz: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/blizsi-informace-k-prvni-ceske-vete
sandra píše:
Pondělí 09.05.2016 20:38
Prosim vas o pomoc, Hostina podle Karla IV. - Az si budete pochutnavat na stredovekem obede, meli byste splnit tato doporučení mistrů kuchařů ze 14.stoleti.Prosim o dnešní překlad do češtiny. Děkuji
Věta zni:dobřě se pickujte, nebřečte a nemlaščete!
Děkuji
: dDob
PSK - admin píše:
Úterý 10.05.2016 17:19
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/preklad-starych-ceskych-slov. Služba PSK
Pavel Kamas píše:
Pondělí 03.12.2018 12:14
Dobrý den,
jestliže se první věta psaná "češtinou" objevila na přelomu 12. a 13. století, jaký jazykem tedy hovořili a psali čeští vzdělanci do té doby? Existuje na tuto otázku vědecky podepřená odpověď?
PSK - admin píše:
Úterý 04.12.2018 08:28
Dobrý den,
Nejstarší vývojové stadium češtiny jako samostatného jazyka probíhalo od konce 10. století cca do poloviny 12. století. Z tohoto období neexistují písemné doklady a jazykovědcům je známa pouze její rekonstruovaná podoba. Funkci spisovného jazyka tehdy zastávala latina a v menší míře také staroslověnština. Čeština se jako samostatný jazyk vyvinula na sklonku 1. tisíciletí n. l. z praslovanštiny.
Praslovanština je vymřelý jazyk z rodiny indoevropských jazyků, společný prajazyk dávných Slovanů, z něhož se později vyvinuly všechny ostatní slovanské jazyky. Tento jazyk se používal ještě v dobách slovanského stěhování z pravlasti, pro rostoucí vzdálenost mezi jednotlivými slovanskými kmeny však v něm začaly růst nářeční rozdíly. Přesto se slovanská jazyková jednota udržovala ještě několik dalších století. Konec praslovanštiny lze klást na přelom 9. a 10. století, kdy proběhly poslední jazykové změny společné pro celé Slovanstvo.
Praslovanština patří ke skupině indoevropských jazyků spolu s jazyky indoíránskými, s arménštinou, a jazyky baltskými. S poslední skupinou jazyků má praslovanština nejužší vazby, proto se většinou v jazykovědě uvažuje o baltoslovanské jednotě, jejímž rozpadem měla vzniknout jazyková skupina baltská a skupina slovanská. Počátky samostatného vývoje praslovanštiny se kladou do širokého rozmezí v 1. tisíciletí př. n. l. (mezi roky 700-200 př. n. l.), i když bývá někdy umísťován již do poloviny 2. tisíciletí př. n. l.
Staročeština (stará čeština) označuje nejstarší fázi češtiny doloženou na písemných památkách. Fáze se vymezuje první polovinou 12. století, kdy staročeština navazuje na pračeštinu, až koncem 15. století, kdy nastupuje doba střední češtiny.
Raná fáze staré češtiny trvala do konce 13. století. V této době se ještě čeština objevuje značně torzovitě (na glosách a přípiscích), na začátku 13. století poprvé ve větách (zakládací listina litoměřické kapituly).
Střední stará čeština je vymezována 14. stoletím, během kterého se objevila již větší psaná díla (Dalimilova kronika, Rožmberská kniha, v druhé polovině působí Tomáš Štítný ze Štítného). Posledním obdobím je čeština doby husitské (15. století).
doporučená literaura a odkazy:
Lamprecht, Arnošt. Praslovanština. Brno: Univerzita J.E. Purkyně, 1987. 196 s.
Internetová jazyková příručka [online]. Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, 2008.
Večerka, Radoslav. Praslovanština [online]. Nový encyklopedický slovník češtiny [cit. 2017-04-14]. Dostupné online.
Staroslověnský jazyk. Ottův slovník naučný XXIII, p. 1062
https://cs.wikipedia.org/[…]/Historick%C3%BD_v%C3%BDvoj_%C4%8De%C5%A1tiny
https://cs.wikipedia.org/wiki/Praslovan%C5%A1tina
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu