periodický tisk 1945-1990
Text dotazu
Dobrý den, chtela bych vedet neco o periodickem tisku, ktery vychazel v letech 1945 az
do roku 1990. Dekuji
Odpověď
Dobrý den, vaše otázka je poněkud všeobecná a není z ní jasné, v jakém ohledu vás periodický tisk v té době zajímá.
Pravidelně vycházely soupisy periodik, například v r. 1963 vyšel soupis českých periodik z let 1945-1963, svazky vždy pro jednotlivé kraje, např.:
Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963 : severomoravský kraj / zprac. Vladimír Kaňka. -- Praha : St. knihovna ČSSR-Národní knihovna, 1963. -- 71 s. ; 28 cm
V pozdějších letech vycházel soupis Noviny a časopisy v českých krajích, např.
Noviny a časopisy v českých krajích 1974-1975 / Zprac. Marta Králová, Eva Stejskalová. -- Praha : Státní knihovna ČSR, 1981.
Řadu údajů lze čerpat z České národní bibliografie, tam je ale třeba hledat podle jednotlivých titulů - http://sigma.nkp.cz/F/ - báze ČNB, http://aip.nkp.cz/.
Dále existují specializované soupisy, pro různé oblasti, např.:
Exilová periodika : katalog periodik českého a slovenského exilu a krajanských tisků vydávaných po roce 1945 / Lucie Formanová, Jiří Gruntorád, Michal Přibáň. -- Vyd. 1.. -- Praha : Ježek : Libri prohibiti, 1999. -- 503 s. ; 24 cm
Kromě toho jsou zpracovávány článkové bibliografie. Do r. 1953 do r. 1990 tištěné, pod názvem Bibliografický katalog ČSSR: Články v českých časopisech; od r. 1990 pak v elektronické podobě (báze ANL http://sigma.nkp.cz/F).
Pro období 1945-1952 je bibliografie zpracována, ale nebyla vydaná. K dispozici je v podobě lístkové kartotéky v referenčním centru NK ČR: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm .
To je základní přehled bibliografických pramenů. Pokud vás zajímá nějaká další otázka v této souvislosti, bylo by třeba ji upřesnit.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 12:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu