pekař černého chleba, přímení Krawacžková
Text dotazu
Dobrý den. Chci Vás požádat o pomoc.Při sestavování rodokmenu jsem našla,že prapraděda byl pekař černého chleba. To bylo co?
A ještě jeden dotaz. Jak se dneska píše a nebo odkud pochází a co znamená příjmení Krawacžková. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den, váš prapraděd byl zřejmě pekařem specializovaným na tmavý chléb. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, že by se pekaři takto specializovali, většina publikací hovoří o pekařích obecně. Pokud např. víte, v kterém místě a době působil, bylo by možné něco zjistit dotazem na místních institucích - v archivu, muzeu apod., bylo by třeba se tázat na organizaci řemesel a řemeslnické spolky.
Prameny:
Zapomenutá řemesla : vyprávění o lidech a věcech / Miroslav Janotka a Karel Linhart. -- Vyd. 1.. -- Praha : Svoboda, 1984. -- 192 s. : il. (některé barev.) ; 30 cm
Zapomenutá řemesla a život na venkově / Gudrun Sulzenbacherová ; fotografie Augustin Ochsenreiter ; odborná konzultace Hans Grießmair ; [překlad Dagmar Eisenmannová]. -- [Praha] : Slovart, 2003. -- 64 s. : barev. il. ; 29 cm
Historie pekárenství v Českých zemích / editor Dagmar Broncová. -- Vyd. 1.. -- Praha : Milpo media : MILPO, 2001. -- 271 s. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 30 cm
Jméno které uvádíte, by mohlo mít polský původ, svědčí o tom pravopis, dvojité v (w) a spřežka cz jsou typické pro polštinu. Pokud se jméno píše opravdu s cž, jde nejspíše o počeštění a to se patrně týká také zakončení.
Otázka toho, jak se jméno píše správně, není jednoznačná. U jmen a zvláště příjmení se přijímá za platnou podoba jména, kterou jeho nositel oficiálně užívá. Objevují se případy, že jméno bylo do matriky zapsáno s chybou a nadále takto odlišně bylo používáno. Jméno by mohlo souviset s polskými slovy krawaciarz (kravatář), nebo krawiec, krawcowa (krejčí, švadlena), zřejmě ne se slovem kráva (polsky krowa).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 09:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu