Pavel Tigrid
Text dotazu
Dobrý den, zpracovávám seminární práci na téma Pavel TIGRID - jako rozhlasový reporter a tvůrce rozhlasového programu. Marně již delší dobu hledám nějaký tištěný i elektronický zdroj informací o působení Pavla Tigrida v Londýnském rozhlase BBC za II. světové války pro Londýnskou exilovou vládu ČSR, nebo v začátcích z vysílání Svobodné Evropy v Mnichově, kde působil jako programový ředitel. Chtěl bych Vás touto cestou poprosit, jestli byste mě mohli nasměrovat na nějaký informační zdroj (tištěný či elektronický), kde bych se o této jeho činnosti dočetl. Jaký zdroj jsem zatím vytěžil: Mám půjčenou knihu Pavla Tigrida - Marx na Hradčanech, kde je v úvodu knihy jeho stručný životopis, kde velmi stručně popisuje tuto činnost. Nic bližšího tomuto tématu jsem zatím nenašel. Zároveň máme doma knihu Volá Londýn - kde jsou ale uvedeny jen odvysílané oficiální projevy exilové vlády a prezidenta Beneše, o Pavlu Tigridovi tam toho moc není. Předem děkuji za Vaši odpověď a za ochotu pomoci.
Odpověď
Dobrý den, informace k Vašemu tématu se objevují v následujících dokumentech:
* TOMÁŠ, František. Je sedm hodin středověkého času : postavy a příběhy ze začátků Svobodné Evropy. Praha : J. Kanzelsberger, 1991 (Brno : Tisk). 212 s. : obr. ; 20 cm.
* SEDLÁČEK, Karel. Volá Svobodná Evropa = Radio Free Europe = Radio Liberty. Praha : Archa 90, 1993. 164 s., [17] s. fotogr. ; 21 cm. ISBN 80-901117-5-0
(brož.)
* SRBA, Bořivoj. Múzy v exilu : kulturní a umělecké aktivity čs. exulantů v Londýně v předvečer a v průběhu druhé světové války 1939-1945 : kulturní politika, "pódiové" programy, koncerty, literární a recitační pořady, taneční vystoupení, divadelní představení, rozhlasová pásma a hry, filmová tvorba, časopiská a ediční činnost, ideové diskuse. Brno : Masarykova univerzita, 2003.  888 s., [24] s. obr. příl. : il., portréty ; 25 cm. (Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta, ISSN 1211-3034 ; č. 344)
* DRÁPALA, Milan. Na ztracené vartě Západu : antologie české nesocialistické publicistiky z let 1945-1948. Praha : Prostor, 2000. 682 s. : portréty ; 24 cm. (Obzor ; sv. 31). ISBN 80-7260-046-X (váz.)
* KOSATÍK, Pavel. Ferdinand Peroutka : pozdější život (1938-1978). Praha ; Litomyšl : Paseka, 2000. 315 s., [24] s. obr. příl. : il., portréty ; 21 cm ISBN 80-7185-294-5 (váz.)
Asi trošku s rezervou je třeba brát dokumenty dobově ovlivněné:
* BEDNÁŘ, Petr. Bednář, Petr. Poslední role pana T. Praha : Magnet, 1978 (NV 02). 109, [1] s. ; 8°.
Resumé: Dokumentární novela odhaluje ideologickou diverzní činnost poúnorového emigranta, pozdějšího pracovníka rozhlasové stanice Svobodná Evropa a nakonec agenta CIA Pavla Tigrida.
* BEDNÁŘ, Petr. Cesta bez návratu. Praha : Magnet, 1978 (NV 02). 126, [1] s. ; 8°.
Resumé: Literatura faktu odhaluje činnost P. Tigrida, před válkou českého žurnalisty a politika, za války hlasatele BBC, po návratu z Londýna tajného agenta anglické a později americké tajné služby, působícího do Února na našem území, v padesátých letech vůdčí osobností stanice Svobodná Evropa a dnes redaktora protikomunistického tisku v Paříži.
Následující publikace by také mohly obsahovat informace o působení Pavla Tigrida v rádiu Svobodná Evropa:
* MILÉN, Petr. Promluvy z exilu : na vlnách Svobodné Evropy. Praha : P. Milén, 1990. 81 s. ; 21 cm. ISBN 80-900209-4-1 (brož.) : Kčs 21,00
* PANFILOW, Artem; KARTSCHEWSKI, Juri. Radiodiversantem : Enthüllungen über Radio Liberty und Radio Free Europe. Moskau : Novosti, 1974. 195 s. : il. ; 17 cm
V bibliografických databázích Historického ústavu AV ČR
(http://biblio.hiu.cas.cz/) jsme také nalezli články, které by Vám mohly
pomoci:
* Lukes, Igor [ Lukeš, Igor] : Czechoslovak Political Exile in the Cold War:
The Early Years. Polish review 47, 2002, č. 3, s. 332-343. -  tisk exilový; média; rádio Svobodná Evropa; exil kulturní; exil; válka studená; 1948; emigrace politická; Zenkl Petr [1884-1975];Peroutka Ferdinand [1895-1978];Tigrid Pavel [1917-2003];Beneš Edvard [1884-1948];Masaryk Tomáš Garrigue [1850-1937];
* Kopecká-Valeská, Olga : Vysílání rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Hlas Ameriky do Československa a do České republiky. In: Češi za hranicemi na přelomu 20. a 21. století. Sympozium o českém vystěhovalectví, exulantství a vztazích Čechů k domovu. Praha, 29.-30. června 1998. Praha, Karolinum 2000, s. 184-189.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 30. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 5, 1997, s. 121-123.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 31. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 6, 1998, s. 86-88.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 32. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 7, 1999, s. 97-99.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 33. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 8, 2000, s. 117-119.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 34. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 9, 2001, s. 133-135.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy  35. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 10, 2002, s. 146-148.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 36. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 11, 2003, s. 119-121.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 38. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 13, 2005, s. 122-124.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Přednášky a besedy z 39. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] 14, 2006, s. 112-114.
* Šedová, Lenka : Historie rozhlasové stanice Svobodná Evropa. In: Přednášky a besedy ze 40. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií]. Brno, Masarykova univerzita 2007, s. 171-173.
Částečně byste mohl využít dokumenty na následujících internetových stránkách, zejména na první z nich přehled literatury vážící se k osobě P. Tigrida:
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=443
http://www.vkol.cz/cs/dokumenty/knihovni-obzor/ko-1994-2/clanek/o-praci-radia-svobodna-evropa.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2009 11:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu