Patroni koní
Text dotazu
Prosím o sdělení, kteří patroni se váží k
jezdectví, chovu koní, kteří svatí, či jinak historicky, resp. mytologicky
dané osoby mohou být (jsou) považovány za ochránce či spřízněnce v
hipologické symbolice.
S omluvou za komplikovanost dotazu co do určení oboru dotazu, resp. indikace
knihovny, odkud má být čerpáno. Myslím, že pro uživatele služby není
označení cílové knihovny relevantní. Též bych řekl, že by kategorií dotazu
mohlo být zadáváno více.
Odpověď
Dobrý den,
s ochranou koní a péčí o ně, dle Hallamové, byl ve středověku spojován Hippolyt římský (zemřel asi 235). Hyppolit byl za několik desítek let po své smrti zaměněn s bájným druhem sv. Vavřince, který jako Hippolytos, syn Thésea z řecké mytologie, byl zabit divokými koňmi.
Jako ochránce koní uvádí H. Rulíšek Celsia, Martina, Mořice, Quirita z Neussu, Štěpána a Vincence Ferreského.
Použité zdroje:
*ČERNÁ, Alena. Světci : patroni, ochránci. Plzeň : Západočeská galerie :
Nadace 700 let města Plzně, 2003. [20] s. ISBN 80-86415-24-4 (brož.).
*HALLAM, Elizabeth M. Světci : kdo jsou a jak vám pomáhají : více než sto padesát svatých od sv. Anežky po sv. Zitu. Vyd. 1. Praha : Volvox Globator, 1996. 184 s. ISBN 80-7207-028-2 (váz.).
*RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. 2., upr. vyd. [České Budějovice] : Karmášek, 2006. ca 500 s..
ISBN 80-239-7434-3 (váz.).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu