Paracelsus v Kroměříži
Text dotazu
Dobrý den,
jeden přispěvatel na Wikipedii napsal jako zajímavost, že Paracelsus pobýval
v roce 1537 v Kroměříži a že zde měl dokonce i svou alchymistickou dílnu.
Rád bych této informaci věřil, ale bohužel se mi pro ni podařilo najít pouze
jediný zdroj, a to autorem zmiňovaného příspěvku uváděnou knihu
Velká cestovní kniha. Hrady, zámky a kláštery - Česká republika / [text Petr
David a Vladimír Soukup ; fotografie Jiří Berger ... et al.]. Praha : Soukup
& David : Marco Polo, 2003,
kde je o tom jen jediná věta, navíc nejde o odborný a spolehlivý pramen, ale
turistickou příručku, navíc zaměřenou na celou ČR. Uvádí se tam, že k tomu
došlo v roce 1537, tedy 4 roky před Paracelsovou smrtí. Ale tuto informaci
jsem nikde jinde (měl jsem půjčené 2 publikace o něm - ZAPLETAL, Vladimír.
Paracelsus a Moravský Krumlov r. 1537 : jeho činnost. 1. vyd. Znojmo :
Jihomoravské muzeum, 1966 a BALL, Philip. Ďáblův doktor. Paracelsus a svět
renesanční magie a vědy. Academia, Praha, 2009. 488 s., na webu) nenašel a
popravdě řečeno jsem k tomu dost skeptický. I když je pravda, že od roku
1536 (podle wiki
-38) se pohyboval v Moravském Krumlově, takže vyloučit to nelze.
Napadají Vás nějaké prameny, na základě nichž by šlo tuto informaci
potvrdit? (Na Wikipedii je ve sporných bodech třeba doložit dané tvrzení
dvěma netriviálními vzájemně nezávislými prameny, lze-li, tak pokud možno
široce dostupnými.) Děkuji Vám
Odpověď
Dobrý den,
i my jsme k tomuto tvrzení značně skeptičtí, neboť žádný z námi prostudovaných pramenů tuto informaci neuvádí. Dokumenty se shodují, že na jaře roku 1537 přijel Paracelsus k nemocnému Janu III. z Lipé na zámek v Moravském Krumlově z rakouského Eferdingu (předtím pobýval v Mnichově). Na zámku v Moravském Krumlově setrval do září roku 1937, odkud putoval přes Bratislavu do Vídně. Na zámku v Moravském Krumlově dokončil Paracelsus dvě ze svých děl: Tartarische Krankenheiten a Astronomia magna. Některé publikace uvádějí i informaci, že zde měl zřízenou alchymistickou laboratoř (ve sklepeních zámku se našla celá řada střepů, některé z nich mohly pocházet z alchymistických nádob).
Autoři knihy "Hrady, zámky a  kláštery" tedy pravděpodobně zaměnili Moravský Krumlov s Kroměříží.
Použitá literatura:
* FUTÁK, Peter. Paracelsus - lékař Jana III. z Lipé, pána na Hodoníně.
Muzejní občasník Masarykova muzea v Hodoníně. Hodonín. (1999), s. 65-71.
* ENGLERT, Ludwig. Paracelsus : Člověk a lékař. I. vyd. Praha : Orbis, 1943.
* KERSSENBROCK, Franziskus. Paracelsus : jeho život a doba. 1.vyd. V Praze :
Ikar, 2008. ISBN 978-80-249-1090-1.
* PACHTER, Henry Maximilian. Magic into science : the story of Paracelsus.
New York : Schuman, c1951.
* ZAPLETAL, Vladimír. Paracelsus a Moravský Krumlov r. 1537 : jeho činnost.
1. vyd. Znojmo : Jihomor. muzeum, 1966.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2010 08:36
Jiri Akkerman píše:
Pondělí 22.01.2018 05:03
K rukam: pani Eva Šrámková
Dobry den, pani Šrámková, cetl jsem se zajmem vas clanek o Paracelsovi. Chtel bych podotknout, ze Paracelsus nebyl jen v Mor. Krumlove, ale podle ruznych zdroju to vypada, ze pusobil take ve Znojme!!
Zdravim,
-Jiri
https://books.google.ca/books?isbn=3110296470
2013 - ‎Science
Jahrhundert, in: Zeitschrift des Historischen Vereins für Schwaben und Neuburg 34 (1908), S. 149-159. Rothkegel, Martin/Benzenhöfer, Udo: Paracelsus in Mährisch Kromau und Znaim im Jahr 1537, in: Geschichte der Pharmazie 53 (2001), S. 49-57.
https://books.google.ca/books?isbn=3205775678
Rudolf Werner Soukup - 2007 - ‎Chemistry
59 3 Die Vermutung einer Reise des Paracelsus von Eferding die Donau hinab, wird dadurch gestützt, dass die »Rhapsodia« Linz als Aufenthaltsort nennt (siehe Limbeck 1994, p. 46, Nr. 1 80). Von Krems aus könnte Paracelsus über Horn und Znaim Mährisch-Kromau erreicht haben.
https://books.google.ca/books?id=2O1LAAAAcAAJ
Carl Arnold Kortum - 1809
I o. Montanus, aus Striegau ; Arzt und Chimist, entdeckte und beschrieb zuerst die Terram sigillatam strigoniensem. - Martin. Mylius, aus Annaberg; Arzt in Znaim, schrieb de Officio Pharmacopaei. Christ. Pithopäus, aus Annaberg; ein Chimist, Vertheidiger des Paracelsus und Feind des Galenus, hinterließ einige Briefe
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu