Panovníci Rujány ve 12. století
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych zjistit jméno ránského krále na Rujáně v letech od 1141 do 1162.
Do roku 1141 tam vládl Ratislav a od r. 1162 jeho syn Tetislav, ale nenašla jsem informace o době mezi tím.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, ani nám se nepodařilo dohledat zdroj, který by podrobně uváděl jména ránských knížat před knížetem Tetislavem.  S jménem panovníka Ratislava jsme se setkali pouze ve dvou zdrojích. Prvním je internetová stránka: http://milasko.blog.cz/0901/polabsti-slovane-5-poslednich-sto-let , u které ovšem není uveden zdroj informací, druhým je Mecklenburgische Jahrbücher (1848) dostupný z  http://books.google.cz/  (hledané výrazy: Ratislav Tetislav).
Velmi pěkně zpracovaný rodokmen rujánských knížat nabízí například kniha Stopy zapomenutého lidu (HRABOVÁ, Libuše.  Stopy zapomenutého lidu : obraz dějin Polabských Slovanů v historiografii. 1. vyd. České Budějovice : Veduta, 2006. ISBN   80-86829-18-9.). Posloupnost rujánských knížat ovšem začíná uvedením Tetislava (1162 - 1170),  místo jmen předchozích knížat je uveden ?.
Historii Ránů můžete nalézt popsanou mimo jiné v následujících publikacích a článcích:
* HRABOVÁ, Libuše.  Stopy zapomenutého lidu : obraz dějin Polabských Slovanů v historiografii. 1. vyd. České Budějovice : Veduta, 2006. ISBN   80-86829-18-9.
* BERANOVÁ, Magdalena.  Slované. 2., přeprac. vyd., V Libri 1. Praha : Libri, 2000.  ISBN   80-7277-022-5.
* HAVLÍK, Lubomír Emil. Slovanské státní útvary raného středověku : polit. postavení, společ. a vládní organizace st. útvarů ve východní, střední a jihovýchodní Evropě od 8. do 11. století.  1. vyd.  Praha : Academia, 1987.
* PITRO, Martin. Bohové dávných Slovanů. 1. Vyd. Praha : ISV, 2002. ISBN   80-85866-91-9.
* článek: www.slovane.cz/pic/kremer/pb-slovane.doc
* http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006010801
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 14:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu