paladin
Text dotazu
Dobrý den, Rád bych se dozvěděl vše o pojmu paladin.
Odpověď
Dobrý den, Akademický slovník cizích slov vysvětluje pojem "paladin" následovně:
"paladin, paladýn, 1. jeden z 12 členů legendární válečné družiny Karla Velikého 2. vznešená osoba u královského dvora, zvlášť věrný člen dvorské družiny; rytíř-ochránce; přen.kniž. zastánce, obránce něčeho vůbec"
Zdroj:  Akademický slovník cizích slov. 1. vyd. Praha : Academia, 1995. s.557.
Ottův slovník naučný přibližuje užití slova paladin (palatin) takto:
"Paladin (franc., ital. paladino, ze středolat. palatinus), vznešená osoba (palatín) při knížeti, obývající s ním v paláci. Rytířské romány zovou [Paladin]-y rytíře stolu Artušova a pak hrdiny Karla Vel. Obecně znamená [Paladin] posléz rytíře, ochránce."
Zdroj:  Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. sv.19. V Praze : J. Otto,1902. s.73.
"Palatín
(comes palatinus čili comes palatii) nazýval se ve středověku v rozličných státech jeden z dvorských resp. zemských úředníků. (Srv. Falckrabí.) Zvláštního významu nabyl úřad palatinský v Uhrách, kdež [Palatín] (slov. kr. nádvorník, maď. nádorispán ze slov. nádvorní župan) vydobyl si záhy prvého místa mezi dvorskými a pak i zemskými úředníky. Úřad jeho sahá do prvých dob království. S počátku [Palatín] býval zástupcem královým jen případ od případu, později zastupoval krále v některých soudních záležitostech neustále. Jsa původně úředníkem královským stal se znenáhla úředníkem zemským a jako takový byl strážcem práv země naproti panovníkovi, který by snad zemská práva chtěl rušiti. Původně byl také jmenován králem; r. 1439 král vzdal se práva jmenovati [Palatín]-y a zůstavil právo to sněmům. R. 1526 úřad [Palatín]-ův učiněn doživotním. Když moc [Palatín]-ova stávala se králům nebezpečnou, král vyhradil si r. 1608 aspoň to právo, že mohl navrhovati sněmu 4 kandidáty (2 katolíky a 2 protestanty), z nichž si sněm jed. noho mohl vybrati. Velikou moc [Palatín]-ův paralysovali králové také tím, že někdy po dlouhá léta úřad palatinský neobsazovali, což zavdávalo podnět k protestům sněmův. V dobách novějších dosazovali za [Palatín]-v členy svého rodu (arciknížata)"
Zdroj:  Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. sv.19. V Praze : J. Otto,1902. s.88.
Další informace rozšířené o současné užití slova nabízí internetová encyklopedie Wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Paladin.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 11:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu