opevnění měst ve středověku
Text dotazu
Dobrý den,
sháním informace o opevnění měst ve středověku. Podařilo se mi již nalézt
publikace Encyklopedie městských bran od Zdeňka Fišera a také Městské
brány v Čechách od Tomáše Koutka. Mohli byste mi, prosím, poradit další
tituly k hledanému tématu?
Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že k uvedenému tématu by pro Vás mohly být zajímavé následující publikace (záznamy pocházejí z elektronického katalogu Národní knihovny ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ):
DIBELKOVÁ, Irena. Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Olympia, 2007. 167 s., [24] s. barev. obr. příl. : il. ; 21 cm. (Navštivte--). ISBN 978-80-7376-013-7.
* pevnosti -- Česko * opevnění -- Česko * městská opevnění -- Česko * průvodce
KUPKA, Vladimír a kol. Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2002. 555 s. : il., mapy, plány ; 21 cm. ISBN 80-7277-096-9 (váz.). ISBN 978-80-7277-096-0 (dotisk : váz.)
PROCHÁZKA, Rudolf. Vývoj opevňovací techniky na Moravě a v českém Slezsku v raném středověku. Brno : Archeologický ústav Akademie věd České republiky Brno, 2009. 383 s. : il., mapy, plány ; 31 cm.(Spisy Archeologického ústavu AV ČR Brno ; 38). ISBN 978-80-86023-98-4 (váz.).
* archeologické výzkumy -- Česko * archeologické nálezy -- Česko * opevněná sídla -- Česko -- 8.-12. stol.
* opevnění -- Česko -- 8.-12. stol. * Morava (Česko) -- středověk * Slezsko¨(Česko) -- středověk
LÍBAL, Dobroslav. Burgen und Festungen in Europa. Hanau: Werner Dausien, 1993. 240 s.: il., pl.; 35 cm. ISBN 3-7684-1242-3.
* opevnění -- Evropa * hrady -- Evropa * pevnosti -- Evropa * města -- Evropa * monografie
Dále jsme v katalogu nalezli dokumenty vztahující se již ke konkrétním městům, např.:
KOVÁŘ, Daniel. Královská pevnost na jihu Čech: z minulosti českobudějovických hradeb. České Budějovice : Historicko-vlastivědný spolek v Českých Budějovicích, 2006. 102 s. : il., plány ; 21 cm ISBN 80-254-6913-1.
* městská opevnění -- Česko * městské hradby -- Česko * architektonické památky -- Česko * České Budějovice (Česko) -- dějiny * studie
Městské hradby: středověké opevnění města Trutnova = mittelalterliche Befestigung der Stadt Trutnov (Trautenau) = medieval fortification of the city of Trutnov = średniowiecze obwarowanie miasta Trutnov / [text Marek Madaj, Hana Burdychová]. Trutnov: Město Trutnov, 2008. 77 s.: il. (převážně barev.), plány; 16 x 21 cm + plán (1 l.). (Odkazy; díl 6). ISBN 978-80-254-4142-8.
JUNEK, David. Polička - gotické opevnění města. Polička: Městské muzeum a galerie Polička, 2003. 39 s.: il. (některé barev.), plány, faksim.; 21 cm. (Památky; sv. 1). ISBN 80-902459-7-8.
KUPKA, Vladimír. Pražská opevnění. Praha: Libri, 2008. 471 s., viii s. barev. obr. příl.: il., portréty, plány, faksim. ; 21 cm. ISBN 978-80-7277-126-4.
Prostřednictvím databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ) je možné získat také články k danému tématu zadáním spojení klíčových slov opevn? and měst?, měst? and bran?, měst? and hradb? do pole Předmět, kdy znaménko "?" v zadaných výrazech umožňuje pravostranné rozšíření o libovolný počet znaků.
Z dalších zdrojů bychom Vám ještě doporučovali hledat v bibliografické databázi Historického ústavu AV ČR (https://biblio.hiu.cas.cz), kde do vyhledávacích polí zadáte zvlášť např. opevn a měst (výrazy budou automaticky pravostranně rozšířeny) a spojíte operátorem AND z výběru v rolovacím menu.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2012 09:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu