Odraz světla od bahna
Text dotazu
Dobrý den,
Možná vám tento dotaz přijde trochu dětinský, nicméně bych se chtěl zeptat,
jestli se světlo ( nemusí být striktně sluneční, spíš obecné ), odráží od
bahna ( respektivě, od hlíny, která je mokrá a sešlapaná, na které dříve
rostla tráva ). A tento jev by se měl odehrávat v noci, bez měsíčního svitu,
jako zdrojem světla by měli být pouliční lampy.
Odpověď
Dobrý den,
odraz světla od různých povrchů je přirozeným jevem. Dorazí-li světlo (přirozené nebo umělé) na rozhraní dvou optických prostředí, část světla se odrazí, část projde skrz a část může být v novém prostředí pohlcena. V neprůhledném optickém prostředí (např. dřevo, kov nebo kámen) se světlo silně pohlcuje nebo se na rozhraní s daným prostředím odráží.
Nejlépe se světlo odráží na hladkých plochách, kde platí zákon odrazu. Úhel dopadu je pro všechny rovnoběžné paprsky stejný, tudíž se odrazí všechny stejným směrem. Naproti tomu u drsných povrchů způsobují nerovnosti různé úhly dopadu, a tudíž i různé úhly odrazu. Světlo se rozptyluje do všech různých směrů.
Množství světla odraženého od různých povrchů můžeme charakterizovat činitelem odrazu, což je poměr mezi světelným tokem dopadajícím na danou plochu a světelným tokem od ní odraženým. U běžně osvětlovaných venkovních ploch (silnice, chodníky apod.) se tento činitel pohybuje kolem 20 %.
Uvádíme hodnoty odraznosti povrchů, které by mohly nejlépe odpovídat povrchu, který jste popsal:
- hlinitá půda suchá 15%, mokrá 7 %;
- ornice suchá 7%, mokrá 5,5%;
- trávník suchý 15%, mokrý 10%
Použité zdroje:
* BYSTŘICKÝ, Václav; KAŇKA, Jan. Osvětlení. Praha : ČVUT, 1997, c1992. 82 s., 5 složených listů : il. ; 29 cm. ISBN 80-01-01585-8.
* Fyzika II. 2. díl, Světelné jevy, zvukové jevy / [Pavel Banáš, Renata Holubová, Roman Kubínek]. Olomouc : Prodos, c2009. 64 s. : il. (převážně barev.), portréty ; 26 cm. ISBN 978-80-7230-240-6.
* LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia. Optika. Praha : Prometheus, 2002. 207 s., [8] s. barev. obr. příl. : il. ; 21 cm. ISBN 80-7196-237-6.
* http://ufmi.ft.utb.cz/texty/env_fyzika/EF_lab_05.pdf
* http://www.astropardubice.cz/svetelne-znecisteni/
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2011 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu