odborné časopisy 50.let
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, pod jakými hesly či názvy mám hledat odborné
časopisy, které vycházely v 50. letech, a ve kterých se psalo o tehdejší
soustavě knihoven a VTEI a vztahu mezi nimi?
Odpověď
Dobrý den,
bibliografické záznamy periodik bohužel nejsou opatřeny tak podrobnými klíčovými slovy, ze kterých by bylo možné přesně identifikovat jednotlivá témata článků. Žádný časopis, který by se ve větší míře věnoval zmíněnému tématu, jsme nenalezli, nicméně vytipovali jsme několik odborných titulů vycházejících v 50. letech (nebo alespoň částečně), jejichž obsahy byste si mohla projít a možná byste nějaké články s touto tematikou mohla objevit.
Jedná se o:
1) Čtenář : měsíčník pro knihovny. Roč. 1, č. 1 (1949)-. Praha : Masarykův lidovýchovný ústav, 1949- . ISSN 0011-2321.
Podnázev dříve: měsíčník pro práci se čtenářem (1949), měsíčník pro práci se čtenáři (1950-1955), měsíčník pro práci vesnických knihoven (1956-1960), měsíčník pro práci knihoven (1961-1966), měsíčník pro práci s knihou (1967-1998 č.3).
* veřejné knihovny * management knihovnictví * kooperace knihoven * knihovnické služby * činnost knihoven * Československo * Česko * odborné časopisy
2) Knihovník : Časopis Ústřední knihovnické rady. 1956-1968. Praha : Orbis, 1956-1968.
3) Knihovna : Časopis Svazu českých knihovníků. 1945-1955. Praha : Spolek českých knihovníků, 1945-1955.
4) Metodický zpravodaj. 1957-1990. Praha : Státní knihovna ČSR - SVMK, 1957-1990. ISSN 0026-1300. 4x ročně
* knihovnictví * knihovny * metodika
Užitečný by také mohl být časopis "Metodika a technika informací", který vydávalo ÚVTEI, ale až od 60. let, časopis později změnil název na "Československá informatika":
5) Metodika a technika informací. Roč. 1, č. 1 (1960)-roč. 12 (1970). Praha : ÚVTEI, 1960-1970. 11 sv. ; 20 cm. 1x měsíčně. Dále jako: Československá informatika, ISSN 0322-8509.
Československá informatika : teorie a praxe. Roč. 13, č. 1 (1971)-Roč. 32, č. 12 (1990). Praha : SNTL, 1971-1990. 12 sv. ; 31 cm. ISSN 0322-8509.
Uvedená periodika je možné v Národní knihovně ČR vypůjčit v Knihovně knihovnické literatury (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm), podrobné údaje o dostupných ročnících a jejich signatury jsou k dispozici v katalogu KKL (http://aleph.nkp.cz/cze/kkl ).
Další tituly z oblasti knihovnictví byste si případně mohla doplnit pomocí tištěné bibliografie "Noviny a časopisy v českých krajích" za roky 1953 až 1959-60. Tato bibliografie je dostupná k prezenčnímu studiu ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ) na základě platného čtenářského průkazu NK ČR nebo jednodenní vstupenky do studoven.
Další možností jak získat požadované články je prohlédnout tištěnou článkovou bibliografii "Články v českých časopisech" (1953-1990), články jsou řazeny podle jednotlivých oborů. ČČČ je rovněž možné vypůjčit k prezenčnímu studiu ve studovně Referenčního centra. Článkovou bibliografii  - léta 1961-1991 - naleznete i v digitální knihovně: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a9a83430-741e-11e2-86a5-005056827e52
Roky 1945-1952 dále pokrývá "Retrospektivní článková bibliografie" v podobě kartotéky (https://www.nkp.cz/sluzby/retrospektiva1945-1952), jejíž části je možné po předchozí domluvě s pracovníky Referenčního centra připravit ve studovně k nahlédnutí. Kartotéka má i zvláštní skupinu týkající se knihovnictví a bibliografie (https://www.nkp.cz/soubory/sluz/retrospektivaxxix-xxx.pdf).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu