Obec Opočnice
Text dotazu
obrý den, můžete mi říct něco z historie vesnice
Opočnice?
Odpověď
Dobrý den,
historii obce dosti podrobně zpracoval kronikář obce Otta Věříš. Jeho poznatky jsou volně dostupné na stránkách obce:
http://www.ouopocnice.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=11192&id=53&p1=60
Tištěné zdroje bohužel příliš mnoho údajů k obci neposkytují. Dostupné jsou převážně historické statistiky.
*  Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006.
*  Retrospektivní lexikon obcí Středočeského kraje 1869-2001.  Praha : Český statistický úřad, Krajská reprezentace pro Středočeský kraj, 2005.
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1223 (villa Opocsenice (ves klášter. Vilémov.), CB. II 242 (Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae (II.) (1912).) Název obce byl odvozen z adjektiva opočná. Tento název nesla stráň nad vesnicí, z toho důvodu, že jsou zde velké vrstvy opuky. Název vesnice vznikl substantivizující příponou -ice k výše zmíněnému adjektivu.
(Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 3.díl:M-Ř. 1.
vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1951. s. 281.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2012 13:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu