Nez-Perce
Text dotazu
Dobrý den,ráda bych se zeptala,kde najdu nějaký
slovník indiánského kmene Nez-Perce?Mám koníka Appaloosu,což je kůň právě
těchto indiánů a hledáme pro hříbě jméno.Chtěli bychom,aby mělo indiánské
jméno.Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v katalozích českých knihoven jsme nalezli pouze jeden slovník jazyka Nez Perce:
AOKI, Haruo. Nez Perce Dictionary. Berkeley: University of California Press, 1994. xii, 1280 s.: il. ; 26 cm. (UNIVERSITY of California Publications ; [Ser.27.] Vol. 122). ISBN 0-520-09763-7.
* penutijské jazyky * dvojjazyčné překladové slovníky * Nez Percé (jazyk indián.) - angličtina - slovníky
Kromě Národní knihovny ČR ho mají ve fondu i další knihovny - Knihovna Filozofické fakulty UK v Praze (http://www.ff.cuni.cz/FF-23.html ), Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze (http://www.mff.cuni.cz/fakulta/lib/ ) a Ústřední knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně (http://knihovna.phil.muni.cz/_knihovna_/ ).
V NK ČR je záznam publikace možné nalézt v elektronickém katalogu (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), informace o možnostech výpůjčky jsou k dispozici pod ikonou Exempláře. Uživatelé s platným čtenářským průkazem NK ČR si mohou knihu rovnou objednat k výpůjčce (možná i absenční výpůjčka), publikace je uložena v Centrálním depozitáři v Hostivaři, proto její expedice potrvá déle (následující pracovní den po 12. hodině).
Slovník je v omezeném náhledu v digitalizované podobě dostupný také prostřednictvím Google Books - http://books.google.cz/books?id=Z3X0q28uB7cC&lpg=PP1&dq=nez%20perce%20dictionary&pg=PP1#v=onepage&q=nez%20perce%20dictionary&f=false.
Kromě slovníku jsme nalezli také další publikace související s jazykem Nez Perce:
* AOKI, Haruo. Nez Perce Grammar. Berkeley : [s.n.], 1970. 11, 168 s. (PUBLICATIONS, University of California ; Ser.27. Vol. 62)
* AOKI, Haruo; WALKER, Deward E. Nez Perce Oral Narratives. Berkeley : University of California Press, 1989. -- vii, 631 s. : il. ; 26 cm. -- (University of California publications ; [Ser. 27.] Vol. 104). ISBN 0-520-09693-2.
- slovesnost lidová indiánská - Indiáni Nez Perce - sborníky
* AOKI, Haruo. Nez Perce Texts. Berkeley: University of California Press, 1979. 8, 137 s. : il., noty. (PUBLICATIONS, University of California ; [Ser. 27.] Vol. 90)
- Nez Perce (jazyk indiánský) - texty - studie
Pokud byste o ně měla zájem, jejich dostupnost ve fondech českých knihoven je možné ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ).
Hledali jsme také slovníky dostupné online, ale ty, které jsme nalezli bohužel obsahují pouze několik slov:
* http://www.nezperce.com/npedu13-2a.html
* http://www.native-languages.org/nez_words.htm
* http://www.native-languages.org/nez_animals.htm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2011 12:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu