Největší medúza
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat, jaká je (byla) největší zaznamenaná medúza, o jaký druh se jednalo, kde se vyskytovala a jak byla velká (i s rameny).
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
největším druhem medúzy na světě je druh,
který se nazývá talířovka obrovská. Talířovky jsou vyzbrojeny tisíci
žahavých buněk. Jemná žahavá vlákna visí pod zvonem talířovky obrovské až do
délky 30m. Pokud by talířovky svá vlákna zcela rozprostřely, jenom tři z
nich by stačily zaplnit celou plochu fotbalového hřiště. Zvon má oproti
vláknům průměr "jen" 2,28m.
(zdroj: Barbara Taylorová. Zvířata Giganti.)
Při lovu kořisti, jíž tvoří především malé rybky, různí bezobratlý
živočichové, ale i jiné druhy medúz, mají široce roztažená vlákna a když se
jich oběť dotkne je paralyzována prudkým jedem. Tím medúza zabraní útěku
kořisti a může začít hodovat.
Medúzy patří k prvním živočichům obývajícím pravěká moře naší planety.
Objevily se v mořích již před 600 miliony let.
Bohužel o konkrétní největší zaznamenané medúze se nám bližší informace
nepodařily dohledat.
Zasíláme odkazy na několik zajímavých článků, které se nám podařilo vyhledat
na internetu (relevantnost těchto zdrojů však neověřujeme):
http://horselandterka.blog.cz/1003/zahadne-meduzy
http://www.nase-voda.cz/nejvetsim-zijicim-zivocichem-na-svete-je-meduza/
*
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10431237167-nebezpecna-krasa-tajemny-svet
-meduz/21338255459/
http://www.top10list.cz/top-10-nej-z-oceanu/
*
http://www.kompas.estranky.cz/clanky/clanky---svet/svetove-zemepisne-rekordy
-ziva-priroda.html !!
Zdroje:
* Langrová, Iva et al. Zoologie bezobratlých. Vyd. 1. V Praze: Česká
zemědělská univerzita, 2010. 160 s. ISBN 978-80-213-2111-3.
* Hayward, Peter, Nelson-Smith, A. a Shields, Chris. Živočichové a rostliny
evropského pobřeží. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., 2006. 352 s. ISBN
80-7352-252-7.
* Zrzavý, Jan. Fylogeneze živočišné říše. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006. 255
s. Biologie dnes. ISBN 80-86960-08-0.
* Dařbujan, Hynek. Průvodce mořskou faunou & flórou. Vyd. 1. [Čáslav]:
Studio Press, 2001. 324 s. ISBN 80-86532-24-0.
* Taylor, Barbara. Zvířata giganti. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2005.
63 s. Čtením za poznáním. ISBN 80-253-0144-3.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.10.2014 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu