názvy měst
Text dotazu
dobrý den, zajímá mě, zda existuje kniha, která nahlíží do názvů měst, resp. jak tyto názvy vznikaly v tom kterém státě a vysvetluje souvislosti mezi ruznymi nazvy stejnych mest v ruznych jazycich... dekuji
Odpověď
Dobrý den, publikaci, která by přinášela souhrnný přehled názvů měst s výkladem vzniku každého názvu doplněný o názvy v jiných jazycích a jejich jazykový výklad, se nám, bohužel, nepodařilo dohledat. Existují knihy, které nabízejí výklad vzniku vybraných světových zeměpisných jmen:
např.
* LUTTERER, Ivan. Původ zeměpisných jmen : etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1976.
* Placenames of the world : origins and meanings of the names for over 5000 natural features, countries, capitals, territories, cities and historic sites.  Jefferson : McFarland, c1997. ISBN 0-7864-0172-9 (váz.).
Etymologii českých místních jmen naleznete v několikasvazkových publikacích:
* PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. (5.sv).
* HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980.
Přehled jmen pro konkrétní město v několika jazycích zveřejňují volně dostupné přehledy na internetu: Například pro názvy evropských měst:
* http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_European_cities_in_different_languages
* http://www.wordiq.com/definition/List_of_European_cities_with_alternative_names
* http://historia.arch.p.lodz.pl/jw37/EUROPE/europe.html
Slovníků geografických jmen naleznete v Online katalogu NK ČR
(http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) poměrně velké množství. Povětšinou se ovšem jedná o geografická jména jednoho státu.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu