Název Bolívie
Text dotazu
Prosím o zjištění podle čeho dostala svoje jméno
Bolívie.
Odpověď
Dobrý den,
Bolívie nese své jméno na počest Simona Bolívara (1783-1830), vůdce osvobozeneckého odboje a prvního prezidenta Bolívie.
Od r. 1809 probíhal v Bolívii boj proti španělské nadvládě, ale nezávislost získala až r. 1824, kdy se z bývalé kolonie Horního Peru stala republikou Bolívie.
Použité zdroje:
LUTTERER, Ivan; KROPÁČEK, Luboš; HUŇÁČEK, Václav. Původ zeměpisných jmen:
etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. Praha: Mladá fronta, 1976. Str. 48.
LIŠČÁK, Vladimír; FOJTÍK, Pavel. Státy a území světa. Praha: Libri, 1998.
Str. 136. ISBN 80-85983-53-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 13:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu