-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli v české literatuře existuje žánr analogický tomu, čemu se v angličtině říká "nature writing", tj. přírodní esejistika nebo obecně literárnější reflexe o přírodě, které nejsou uchopitelné jako čistá odborná literatura. Jako typického reprezentanta tohoto směru by v angličtině bylo možné považovat Thoreaua (např. Walden). Které české autory nebo práce by bylo možné do takového žánru zařadit? Zejména by mi pomohl odkaz na nějakou přehledovou práci, která by se reflexi přírody v české literatuře na pomezí beletrie a literatury faktu věnovala.
Děkuji za odpověď!
Dobrý den,
Henry David Thoreau (1817- 1862) byl americký filosof, jeden z hlavních představitelů transcendentalismu, také esejista, moralista a básník.
Transcendentalismus bylo náboženské a filosofické hnutí počátku 19. století ve Spojených státech amerických.
Kořeny transcendentalismu najdeme už v myšlenkách kalvinismu 17. a 18. století. Dále navazoval na anglický puritanismus. Vznikl jako protiváha stavu obecné duchovnosti, zejména učení unitářů. Transcendentalisté považovali instituce společnosti, politiku a organizované náboženství, za ničitele čistoty jednotlivce. Pouze tito soběstační a silní jednotlivci mohli podle jejich názoru tvořit skutečnou komunitu.
Základní myšlenkou transcendentalismu je účinnost lidského snažení. Věří, že člověk je schopen dobrovolného etického chování a také ho sám umí rozeznat. Aby své myšlenky mohli dále lépe šířit, přebírají některé evangelikální praktiky, jako např. účast na misijních a dobročinných společnostech.
Transcendentalismus ovládal myšlení americké renesance a jeho vliv dozníval až do 20. století. Přitahoval zaměřením na vlastní identitu, duchovní pokrok a sociální spravedlnost, ale také estetiku.
Roku 1836 byl založen Transcendentální klub, jehož členy byli kromě Emersona také Henry David Thoreau.
Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Transcendentalismus
V českém prostředí časově odpovídá této době směr zvaný preromantismus a odpovídá první fázi českého národního obrození, která spočívala zejména v národním sebeuvědomění a ve snaze navázat na kulturní hodnoty, které tu již v minulosti byly vytvořeny.
Tento umělecký proud vznikl přibližně v polovině 18. století jako reakce na klasicismus a osvícenství, a ohlašoval blížící se romantismus. Protože se orientoval na posílení emocionální působivosti uměleckých děl, bývá často nazýván sentimentalismem.
Mezi znaky preromantismu patří důraz na cit (morálku, ctnosti), odmítání konvencí, příkazů, řádu ⇒ i v umělecké tvorbě (požadavek úplné tvůrčí svobody), nerozdělování společnosti na vrstvy,návrat k přírodě a k lidové slovesnosti (folkloru).
Vzorem bývá venkovský, prostý, nezkažený člověk, který vede prostý způsob života.
Z autorů tohoto období je možno jmenovat dramatika Václava Tháma (1765-okolo 1816), básníky Šebestiána Hněvkovského (1770-1847) a především představitele myšlenky slovanské vzájemnosti Jána Kollára (1793-1852), kterému se v jeho díle Slávy dcera (1824) podařilo dokonale skloubit osobní prožitky s nadosobními ideály. Do tohoto proudu se zařadil i František Ladislav Čelakovský (1799-1852), jenž byl předním reprezentantem literatury, která sbližovala poezii s lidovou slovesností, např. Slovanské národní písně (1822-1827), Ohlas písní ruských (1829), Ohlas písní českých (1839) nebo Mudrosloví národu slovanského v příslovích (1852). Mezi významné představitele českého preromantismu patří i Josef Linda (1789-1834) a Václav Hanka (1791-1861), kteří jsou považování za padělatele Rukopisů.
Preromantismus našel své vyjádření hlavně v literatuře, jen v architektuře ustupují do pozadí pečlivě střižené francouzské parky a oblíbenými se stávají neupravené parky anglické připomínající divokou přírodní scenérii a vycházející z tehdy módních myšlenek Jeana-Jacquesa Rousseaua o pobytu ve volné a nespoutané přírodě).
Preromantismus soustředil pozornost na autentické projevy národní kultury, a to nejen lidové slovesnosti, ale i starých literárních památek.
zdroj :
http://www.cesky-jazyk.cz/slovnicek-pojmu/preromantismus/#axzz4pQ
https://cs.wikipedia.org/wiki/Preromantismus
Z autorů 19. - 21. století v Čecháchjmenujme především Karla Klostermanna, kterému se v jeho románech a povídkách podařilo mistrně vystihnout život a tradice šumavských obyvatel i těsnou souvislost mezi člověkem a přírodou, Václava Cílka, geologa, klimatologa, spisovatela, esejistu, filosofa, Stanislava Komáreka biologa, filosofa a spisovatele.
Níže uvádíme záznamy o knihách těchto i dalších autorů z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz :
[Č.záznamu: 002025000]
V ráji realistickém : sborník příspěvků ze sympozia věnovaného Karlu Klostermannovi a realismu v české literatuře : Klatovy 24. a 25. duben 2008 / [uspořádali Viktor Viktora, Milena Hálková, Pavlína Doležalová]. -- Vyd. 1.. -- Klatovy : Městská knihovna Klatovy, 2009. -- 144, viii s. ; 24 cm Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy
[Č.záznamu: 002610463]
Boží stopy v přírodě / Miroslav Saniga ; [ze slovenského originálu ... přeložila Františka Böhmová]. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2014. -- 98 s. : il. ; 17 cm
[Č.záznamu: 002089428]
Čechy krásné, Čechy mé : proměny krajiny Čech v době industriální / Václav Matoušek. -- 1. vyd.. -- Praha : Krigl, c2010. -- 381 s. : il., mapy, portréty ; 25 cm
[Č.záznamu: 002840975]
Co se děje se světem? : kniha malých dobrodiní v časech velké proměny Země / Václav Cílek. -- První vydání. -- Praha : Dokořán, 2016. -- 269 stran,
[Č.záznamu: 001828478]
Dýchat s ptáky : obyčejné texty o světle paměti, pravdě oblaků a útěše míst / Václav Cílek ; [ilustrace Olga Karlíková]. -- 1. vyd.. -- Praha : Dokořán, 2008. -- 246 s. : il., portréty ; 21 cm
[Č.záznamu: 002150889]
Tři hlasy : úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou / Josef Šmajs, Ivan Klíma, Václav Cílek. -- Vyd. 1.. -- Brno : Doplněk, 2010. -- 167 s., [6] s. barev. obr. příl. : il. ; 21 cm
[Č.záznamu: 002706896]
Kapitoly z geologie duše. -- Vydání první. -- Praha : Academia, 2015. -- 309 stran : ilustrace, portréty ; 21 cm
[Č.záznamu: 002149639]
Eseje o přírodě, biologii a jiných nepravostech / Stanislav Komárek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2011. -- 357 s. ; 21 cm
[Č.záznamu: 001692734]
Hlavou dolů : eseje o přírodě a společnosti / Stanislav Komárek. -- 2. vyd. v českém jazyce, V nakl. Dokořán 1.. -- Praha : Dokořán, 2006. -- 301 s. ; 21 cm
[Č.záznamu: 002089998]
Člověk, krajina, krajinný ráz / Pavel Klvač (ed.). -- Vyd. 1.. -- Brno : Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, katedra environmentálních studií, 2009. -- 91 s. : il. ; 23 cm
[Č.záznamu: 001997210]
Lidstvo na rozcestí / Radomil Hradil. -- Vyd. 1.. -- Hranice : Fabula, 2009. -- 239 s. : il., mapy ; 21 cm
[Č.záznamu: 001639699]
O přírodě, civilizaci, historii a dalším : (studie a eseje) / Petr Jemelka. -- 1. vyd.. -- Brno : Masarykova univerzita, 2005. -- 136 s. ; 21 cm
[Č.záznamu: 002359462]
O přírodě s láskou : [eseje o vztahu lidí a přírody / Michal Bartoš]. -- Vyd. 1.. -- V Olomouci : Univerzita Palackého v Olomouci, c2011. -- 491 s. : il. ; 19 cm
[Č.záznamu: 001802006]
Příroda a kultura : svět jevů a svět interpretací / Stanislav Komárek. -- Vyd. 2., V nakl. Academia 1., rozš.. -- Praha : Academia, 2008. -- 307 s. : il. ; 21 cm
[Č.záznamu: 001795383]
Šumava umírající a romantická / Josef Váchal. -- Vyd. 3.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2008. -- [141] l. : barev. il. ; 39 cm + 1 brožura (xxiv s.)
[Č.záznamu: 002368399]
Vnímání krajiny : sborník z konference Krajina jako duchovní dědictví / [do sborníku přispěli Dagmar Blümlová ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Obec širšího společenství českých unitářů, 2012. -- 77 s.
Estetika přírody :
[Č.záznamu: 002032201]
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu / Karel Stibral, Ondřej Dadejík, Vlastimil Zuska. -- 1. vyd.. -- Praha : Dokořán, 2009. -- 316 s. : il., portréty ; 21 cm
[Č.záznamu: 002698447]
Kapitoly z environmentální estetiky : současná kulturní dimenze krajiny a přírody / Barbora Bakošová, Kateřina Pařízková, Karel Stibral. -- 1. vydání. -- Brno : Masarykova univerzita, 2015. -- 183 stran
[Č.záznamu: 002184095]
Kauza les : environment jako estetický problém : (krása, krajina, příroda III) / Karel Stibral, Ondřej Dadejík, Michal Peprník (eds.). -- 1. vyd.. -- V Olomouci : Univerzita Palackého, 2010. -- 218 s. : il. ; 21 cm
[Č.záznamu: 002026953]
Krása, krajina, příroda I. : kapitoly o roli estetických hodnot ve vztahu k přírodě, krajině a životnímu prostředí / K. Stibral, O. Dadejík (eds.). -- 1. vyd.. -- Praha : Dokořán, 2009. -- 280 s. : il., plány ; 15 x 21 cm
Doporučený odkaz:
https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/911355- Lesní estetika Williama Gilpina a Heinricha von Salische -Lesní estetika Heinricha von Salische a její čeští následovníci Doporučený odkaz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_literatura_v_letech_1900%E2%80%931945
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
09.08.2017 14:00