Národní obrození
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych poprosit o stručné vysvětlení a popsání ČESKÉHO NÁRODNÍHO OBROZENÍ.Znám osobnosti NO, díla, souvislosti už ale ne.. Moc děkuji
Odpověď
Dobrý den, stručné popisy českého národního obrození nabízí různé internetové stránky (např. Wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_n%C3%A1rodn%C3%AD_obrozen%C3%AD ).
Pro pochopení dějinných souvislostí je ovšem nejlepší přečíst si některou z monografií věnovanou danému tématu.
Základní historická fakta a souvislosti naleznete v publikacích:
* Dějiny zemí Koruny české. II., Od nástupu osvícenství po naši dobu. 9.vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003, c1993. ISBN 80-7185-606-1.
* HARNA, Josef. Dějiny českých zemí. II., Od poloviny 18. století do vzniku České republiky. 1.vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7168-522-4.
* ČAPKA, František. Dějiny českých zemí 1800-1918. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-210-3078-X.
* HORA-HOŘEJŠ, Petr. Toulky českou minulostí. Šestý díl, [Příběhy a postavy českého národního obrození]. 1. vyd. Praha : Baronet : Via Facti, 1997. ISBN 80-7214-039-6
Další literatura k národnímu obrození:
* HROCH, Miroslav. Na prahu národní existence : touha a skutečnost. Praha : Mladá fronta, 1999. ISBN 80-204-0809-6.
* MASARYK, Tomáš Garrigue. Česká otázka : snahy a tužby národního obrození ; Naše nynější krize : pád strany staročeské a počátkové směrů nových. 8.vyd. Praha : Svoboda, 1990. ISBN 80-205-0061-8.
* KUTNAR, František. Obrozenské vlastenectví a nacionalismus : příspěvek k národnímu a společenskému obsahu češství doby obrozenské. 1.vyd. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-7184-833-6.
* PETRÁŇ, Josef. Počátky českého národního obrození : společnost a kultura v 70.-90. letech 18. stol. 1. vyd. Praha : Academia, 1990. ISBN 80-200-0061-5.
* MACURA, Vladimír. Znamení zrodu : české národní obrození jako kulturní typ. 2., rozš. vyd., V H & H 1. vyd. Jinočany : H & H, 1995. ISBN 80-85787-74-1.
* KOČÍ, Josef. České národní obrození. 1. vyd. Praha : Svoboda, 1978.
České národní obrození z literárního hlediska:
* MACURA, Vladimír. Český sen. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1998. ISBN 80-7106-270-7.
* TUREČEK, Dalibor. Česká literatura národního obrození. 2., přeprac. vyd. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta, 1995. ISBN 80-7040-122-2.
* ŠTĚPÁNEK, Vladimír. Z dějin obrozenské literatury.1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1988.
Další vhodnou literaturu můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc, Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz/ či Souborném katalogu ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu