Megality
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde všude ve světě najdeme megality. Kromě VB, Irska - kde je ještě najdeme, najdeme je i v České republice? Najdeme je i na jiném kontinentu než v Evropě? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
megality lze najít na většině kontinentů - nejen v Evropě, ale také v Asii (hojně např. v Indii), Africe a podle některých pramenů také v Americe. Megalitické památky se nacházejí i na českém území, nicméně jako prokazatelné megality uznávají vědci jen několik málo z řady objektů. Jedním z nejznámějších je největší český menhir u vesnice Klobuky ve středních Čechách (např.
http://www.pooh.cz/pruvodce/a.asp?a=2004612&db=444,
http://www.mystika.cz/menhiry/cech-str/menhir-klobuky.htm).
Solidní informaci o megalitech podává kniha:
Tanec obrů : není jen Stonehenge / Karel Sklenář ; [ilustrace Eliška Sklenářová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 1996. -- 236 s., [16] s. il. : il., mapy ; 24 cm
V kapitole "Za dolmeny kolem světa", s. 31-38 najdete stručný přehled o tom, kde všude se megalityprokazatelně nacházejí.
Populárnější informace a rozsáhlou obrazovou dokumentaci najdete např. v knize V. Vokolka:
Svět posvátných kamenů / Václav Vokolek ; [fotografie Brian Anderson ... et al.]. -- Praha : Eminent, [2005-2006]. -- 2 sv. : il. (převážně barev.), mapy ; 25 cm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 16:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu