Literatura pro dívky a chlapce
Text dotazu
Dobrý den,
předmětem mého zájmu je preskriptivní literatura pro dívky a chlapce, tedy příručky, které měly mladé lidi připravovat na jejich budoucí životní role, učit je správnému chování atd. Konkrétně mě zajímají příručky které vyšly od roku 1901 do konce první republiky v roce 1938.
Několik jsem jich už našel, jedná se o tyto:
Pro dívky:
HOLUB, Alois. Holubův kalendář a zápisník pro hospodyňky. Praha, 1906.
KAFKA, Josef. 350 ženských povolení. Praha, 1916.
STRÁNSKÁ, Olga. Praktická hospodyňka.....Praha, 1927.
Zlatá kniha české ženy. Praha, 1909.
Pro chlapce:
WOOD-ALLEN, Mary. Když jinoch v muže dospívá. Písek, 1905.
Nejnovější tajemník lásky a dvorný společník....Praha, 1903.
Byl bych Vám vděčný, kdybyste mi mohli vyhledat ještě další.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podobný  dotaz, jako je ten Váš, jsme před nedávnem zpracovávali.
Domníváme se proto, že literaturu potřebujete k nějaké své školní práci. Součástí práce by měl být i Váš vlastní výběr literatury. V rámci služby Ptejte se knihovny Vám můžeme nabídnout jen několik záznamů, větší množství odpovídá rešerši a to je služba placená. Pokud by byla rešerše využita ke školní práci, podle našich pravidel o zadávání zakázek potřebujeme písemný souhlas vedoucího Vaší práce (a kontakt na něj), že souhlasí s tím, že rešerši za Vás zpracovává naše oddělení.
Knihy můžete hledat sám ve volně přístupném katalogu NK ČR, báze NKC - knihy na www.nkp.cz. Dalším zdrojem je i Národní digitální knihovna, systém Kramerius na www.nkp.cz.  Na ukázky jsme pro Vás vybrali:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18909404
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18909480
Eva nejen v raji : zena v Cechach od stredoveku do 19. stoleti / Milena Lenderova, editor. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2002. -- 198 s. ; 21 cm
ISBN 80-246-0375-6 (broz.)
. -- Obsahuje bibliograficke odkazy a rejstrik
Lenderova, Milena, 1947-
* zeny -- Cesko -- 5.-19. stol.
* sborniky
Signatury:* 54 H 224657* SF II 071268
Preisova-Vavrova, Marie, 1883-1967
Zlate rady nasim hospodynkam : rady a pokyny k racionalnimu vedeni domacnosti a osetrovani vsech predmetu v ni : odpovedi na tisice otazek, vyskytujicich se v praksi hospodynske / napsala Marie Preisova. -- V Praze : Casopis Prakticka hospodynka, 1936 (V Pisku : Vlad. Hruska). -- 84 s. ; 21 cm. -- (Poucna knihovna Prakticke hospodynky ; sv. 1)
ISBN (Broz.)
Obsahuje rejstrik
Signatury:* 54 G 012405/Roc.1936.sv.1* II 004977
Setlik, Bretislav, 1859-1940
Cisteni, barveni a uprava satstva, klobouku a jich ozdob, kozisin i obuvi po domacku : Prakt. rady pro hospodynky, jak maji odev i obuv o patrovati, cistiti, baviti, konsevovati, spolu s navody k vyrobe lestidel, nateru, kremu, barev, laku i jinych v kazde domacnosti nepostradatelnych prostredku / Ing. Bretislav Setlik. -- Praha : A. Neubert, [1916]. -- 104 s. ; 8. -- (Knih. ces. hospodynek a divek ; 21)
S cetn. vyobr.
Laskavec, V.
Jinoch a jeho pomer k divce, cili, Umeni, kterak jinoch muze zalibiti se mladym damam a tim co nejdrive ozeniti se za zenu s nejlepsimi vlastnostmi / vydal V. Laskavec ; druhe vydani zpracoval Frant. Stary. -- 2., preprac. vyd.. -- V Praze : Rudolf Storch, [1895] (Alois Wiesner). -- 38 s. ; 16 cm
ISBN (Broz.)
Rok vyd. z bibliografickeho katalogu 19. stol.
Stary, Frantisek
* partnersky vyber
* muzi a zeny
* partnerske vztahy
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 K 000720
Pokud byste potřeboval poradit s dalším vyhledáváním, napište.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu