literatura na téma: současný dětský komiks, současní tvůrci dětského komiksu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda existují nějaké publikace zabývající se dětským
současným komiksem, dětskou současnou ilustrací a knihy zaměřené na
problematiku dětské literatury?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
problematikou dětské literatury, jak beletrie tak poezie, se zabývá mnoho spisovatelů, teoretiků literatury, kritiků, literárních vědců. Národní knihovna ČR zpřístupňuje na svých webových stránkách www.nkp.cz svoje katalogy a databáze, ve kterých můžete sama vyhledávat např. podle klíčových slov (předmětových hesel).
Na stránkách NK ČR na www.nkp.cz je shodou okolností pozvánka na přednášku pro veřejnost o dětské knize za účasti předního autora knih pro děti a mládež R. Malého. Přednáška se koná 21.6.2012 v areálu Klementina, viz http://www.nkp.cz/images/pozvanka_prednaska_cerven2012_1.jpga.
Z knih komiksových můžeme doporučit např.:
DISNEY, Walt. Super komiks. Praha: Egmont, 2001-.
CHLUD, Tomáš. Kája a Filip. Komiks. [Praha]: Tomá Chlud - Sýpka, 2008.
Robin Hood: klasický komiks. Praha: Knižní klub, 1997.
O'NEILL, Amanda a kol. Jak malovat komiks. Pro malé výtvarníky. Praha:
Svojtka, 2004.
Z teorie literatury:
Cesty současné literatury pro děti a mládež. Dotyky, kontexty, literatura pro mládež a didaktika. Slavkov u Brna: Bedřich Maleček BM Typo, 2006.
ČEŇKOVÁ, Jana a kol. Vývoj literatury pro mládež a její žánrové struktury.
Adaptace mýtů, pohádek a pověstí, autorská pohádka, poezie, próza a komiks pro děti a mládež. Praha: Portál, 2006.
Zlatý máj. O dětské literatuře a umění. Praha: Česká sekce IBBY, 2000.
Ladění. Časopis pro teorii a kritiku dětské literatury. Brno: Ústav literatury pro mládež Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, 2005.
Čís.1/2005. Ročník 10 (15).
Další zdroje k ilustraci:
Název  Česká kniha pro děti a mládež 2010 / [texty & redakce Martin Reissner, Milena Šubrtová] = Czech books for children and young people 2010 / [authors & editors Martin Reissner, Milena Šubrtová]
Nakl. údaje         Praha : [Ministerstvo kultury České republiky],
2011
ISBN                 978-80-86310-95-4 (brož.) : neprodejné
Název  Poslouchám, učím se, čtu-- : česká kniha pro děti a mládež 2009 = I hear, I explore, I read-- : Czech books for children and young people
2009 / [texty & redakce Martin Reissner & Milena Šubrtová]
2010
ISBN                 978-80-86310-89-3 (brož.) * 978-80-56310-89-3
(chyb.) : neprodejné
Název   Příběh české ilustrované dětské knihy 1900-2000 / Blanka
Stehlíková
Nakl. údaje         Písek : Sladovna Písek, c2010
ISBN                 978-80-254-8249-0 (brož.) : neprodejné
Název   Současní čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež /
zpracovala Ivana Hutařová ; foto Karel Kestner a Eva Frančeová
Nakl. údaje         Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2004
ISBN                 80-211-0485-6 (brož.)
Název     Radek Pilař : obrazy, ilustrace, animovaný film, video /
[texty Josef Brukner ... et al.]
Nakl. údaje         Praha : Slovart, c2003
ISBN                 80-7209-470-X (brož.)
Název     Cesty české ilustrace v knize pro děti a mládež / Blanka
Stehlíková
Nakl. údaje         Praha : Albatros, 1984 (Český Těšín : Tisk 3)
ISBN                 (Váz.) : 20 Kčs
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 15:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu