literatura na téma: sociálna rehabilitácia
Text dotazu
Dobry den, robim si prehlad literatury zaoberajucej sa otazkami socialnej rehabilitacie mentalne postihnutych, ale mam velky problem nieco adekvatne v nasich knizniciach najst. Vedeli by ste mi na danu temu poradit? Pripadne poradit pod akym nazvom mam hladat v anglickej literature? Dakujem velmi pekne.
Odpověď
Dobrý den,
pro dohledání knih můžete využít katalogy dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F , především Souborný katalog ČR (báze SKC), Česká národní bibliografie (báze ČNB)  a katalog Národní knihovny ČR (báze NKC). Knihy, které Vám jako příklad uvádíme v této odpovědi, jsme vyhledali použitím klíčových slov "sociální rehabilitace".  Hodně knih se věnuje problematice sociální rehabilitace z pohledu tělesně postižených lidí. Není samozřejmě vyloučené, že i v takto zaměřených publikacích bude kapitola také o mentálně postižených lidech. Bohužel není v možnostech služby Ptejte se knihovny procházet jednotlivé dokumenty, ale doufáme, že Vám vyhledané knihy pomohou (zajímavé mohou být tituly uvedené v seznamech použité literatury), případně díky uvedeným klíčovým slovům nasměrují na další hledání.
Publikace vyhledané v Souborném katalogu ČR:
* Podhajská, Jana et al. Aktivní začleňování osob s duševní poruchou prostřednictvím multidisciplinárních tymů [i.e. týmů. Praha: ESET-HELP, 2011. 35 s. ISBN 978-80-254-9680-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201108/contents/nkc20112184459_1.pdf
* Houdková, Zuzana. Psychorehabilitační kurzy pro rodiče s dětmi raného věku se zdravotním postižením. [Česko: s.n, 2008]. 54 l.
Předmětová hesla:  rehabilitační cvičení * zdravotně postižené děti * sociální rehabilitace * děti předškolního věku * raná péče o dítě * speciální pedagogika * sociální integrace * rodinná psychoterapie
* Stehnová, Berit. Smysl a cíl práce Oddělení sociální rehabilitace [rukopis]. 2006. 115 l.
Pozn: diplomová práce, Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, 2006. Odkaz na práci naleznete na adrese http://is.muni.cz/th/43004/pedf_m/
* Horáčková, Marie. Mimonemocniční individuální sociální rehabilitace duševně nemocných jako poradenský problém [rukopis]. 2000. [1], 69 s., [16] s. příl.
Pozn.: bakalářská práce, Masarykova univerzita v Brně, filozofická fakulta, 2000.
* Svaz tělesně postižených v České republice. Sociální rehabilitace pro těžce tělesně postižené - imobilní. Praha: Svaz tělesně postižených v České republice, 1995. 90 s.
Předmětová hesla: sociologie * zdravotně postižení * rehabilitace * REHABILITACE -- metody * PARAPLEGIE -- rehabilitace * DEKUBITUS -- ošetřování * DEKUBITUS -- prevence a kontrola * rehabilitace
* Člověk a handicap: k problematice zdravotního postižení z hlediska speciálních oborů a sociální rehabilitace. Praha: Federace zdravotně postižených, 1991. 122 s. Skripta pro doškolování prac. sociál. rehabilitace.
* Woonings, Franciscus Maria Johannes. Cognitive dysfunction and psychosocial rehabilitation in schizophrenia. Groningen: Stichting Drukkerij C. Regenboog, 2002. 257 s. ISBN 90-367-1708-6.
Předmětová hesla: sociální rehabilitace * schizofreničtí pacienti * kognitivní dysfunkce * dizertace
* Ovosad, Libor. Základy speciálního poradenství. Vyd. 2. Praha: Portál, 2006. 159 s. ISBN 80-7367-174-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200610/contents/nkc20061663088_1.pdf
V katalogu  Národní knihovny ČR (NKC) můžete vyhledávat také podle obsahu. Některé novější publikace mají naskenované obsahy, které jsou prohledatelné. Mezi takto nalezené publikace patří např.:
* Maršálek, Michal. Deprese u schizofrenie: průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf, C2007. 80 s. Farmakoterapie pro praxi; sv. 24. Jessenius. ISBN 978-80-7345-116-5.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200708/contents/nkc20071724494_1.pdf
* Dušek, Karel a Večeřová-Procházková, Alena. Diagnostika a terapie duševních poruch. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010. 632 s. Psyché. ISBN 978-80-247-1620-6.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201010/contents/nkc20102128190_1.pdf
* Novosad, Libor. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním: základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Vyd. 1. Praha: Portál, 2009. 269 s. ISBN 978-80-7367-509-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200910/contents/nkc20091929323_1.pdf
* Jurkovičová, Petra, ed. Přístup k osobám se specifickými potřebami v zemích EU z pohledu vzdělávání dospělých. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 110 s. ISBN 978-80-244-2102-5
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200901/contents/nkc20081833740_1.pdf
* Matoušek, Oldřich, ed., KODYMOVÁ, Pavla, ed. a KOLÁČKOVÁ, Jana, ed. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Vyd. 2. Praha: Portál, 2010. 351 s. ISBN 978-80-7367-818-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201011/contents/nkc20102124969_1.pdf - kapitola "sociální práce s lidmi s mentálním postižením"
* Vybíral, Zbyněk a Roubal, Jan. Současná psychoterapie. Vyd. 1. Praha: Portál, 2010. 743 s. ISBN 978-80-7367-682-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201005/contents/nkc20102092740_1.pdf
Pokud byste chtěla vyhledávat články, můžete využít bázi ANL (dostupná opět na adrese  http://aleph.nkp.cz/F), kde naleznete výběrové články z českých periodik od r. 1991. Uvádíme Vám výběr článků, které sice neobsahují přímo klíčová slova "sociální rehabilitace", ale tématem by Vám snad mohly také pomoci:
* ISRAELJAN, Artašes. Aktuální problémy socializace mentálně postižených klientů. Speciální pedagogika, 2001, 11(3), s.129-136.
Klíčová slova: mentálně postižení * mentální handicap * ústavní výchova * socializace * sociální výchova * terapie * psychoterapie * mládež * ústav sociální péče
* Nové metody psychosociální práce. S '96, 1996, 7(51/52), s. 24. ISSN 1213-6565.
Klíčová slova: sociální péče * děti * psychicky narušené děti * terapie * videotrenink interakcí * sociální politika * trh práce * mezinárodní podpůrné programy * program PHARE * národní programy * Česko
* Křeček, Bohumil. Šance duševně nemocným. Slovo, 1997, 89(250). Příl. Slovo na víkend, s. V. ISSN 0231-732X.
Klíčová slova: sociální péče * duševně nemocní * sociální pomoc * pracovní terapie * pracovní aktivity * Česko.
* Mezinárodní konference: [O socializaci mentálně postižených]. Psychologické aktuality, 1997, 3(1), s. 2-5.
* Bělohlávková, Lucie. Skupinové nácviky sociálních dovedností u dětí s Aspergerovým syndromem. Učitelské noviny: týdeník pro učitele a přátele školy, 2011, 114(3), s. 18-19. ISSN 0139-5718.
České články ze zdravotnických oborů můžete také vyhledávat v portálu Medvik, který je budovaný Národní lékařskou knihovnou, viz http://www.medvik.cz.
Naopak zahraniční databáze Vám nabízí články z odborných zahraničních periodik, pro představu o těchto databázích se můžete podívat na jejich nabídku v NK ČR (http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju). V databázi Academic Search Complete jsme zkoušeli zadat termín "social rehabilitation" a podle nalezených výsledků se zdá, že by to mohlo odpovídat Vašemu dotazu. Jako příklad Vám uvádíme některé z vyhledaných záznamů:
* Portillo, Mari Carmen. Social rehabilitation in long-term conditions: learning about the proces.  Journal of Advanced Nursing; Jun2011, Vol. 67 Issue 6, s. 1329-1340. ISSN 0309-2402.
* Karelina, D. D. Medical aand social aspects of rehabilitation of aptients with bordeline mental disorders. Saratov Journal of Medical Scientific Research / Saratovskii Nauchno-Meditsinskii Zhurnal; Apr-Jun2011, Vol. 7 Issue 2, s. 453-456. ISSN 1995-0039.
* Portillo, Mari Carmen. Understanding the practical and theoretical development of social rehabilitation through action research. Journal of Clinical Nursing; Jan2009, Vol. 18 Issue 2, s. 234-245. ISSN 0962-1067.
Pokud by Vás zajímaly také volně dostupné internetové odkazy, insirovat se můžete např. u následujícíh:
* http://www.unie-pz.cz/3-podporovane-zamestnavani/15-socialni-rehabilitace.html
* http://www.socialnisluzby-ipjmk.cz/Folders/373-1-Socialni+rehabilitace+.aspx
* http://socialnirehabilitace.cz/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.05.2013 17:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu