Literatura k tématu: Způsoby solidarity
Text dotazu
Dobrý den, chystám se psát bakalářskou práci na
téma Historické zdrojen novodobé sociální politiky a potřebovala bych nalézt
knihy, ve kterých bych se mohla dočíst o způsobu života lidí a způsobech
solidarity a vzájemné pomoci v podstatě od pravěku až po současnost.
Materiály , které se vztahují s období od roku 1900 a týkající se České
republiky mám.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud již máte k dispozici dokumenty od r. 1900 týkající se ČR, můžeme Vám ke studiu doporučit pouze zahraniční publikace. Pro vyhledávání je možné využít elektronický katalog NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), případně také Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc), který nabízí i
záznamy dokumentů obsažené ve fondech jiných českých knihoven.
Níže uvedené dokumenty pocházejí z el. katalogu NK ČR, do obecného vyhledávacího pole Všechny údaje jsme zkoušeli zadat klíčová slova jako solidarit?, soudržnost?, vzájemnost?; znaménko "?" slouží pro pravostranné rozšíření zadaných výrazů o libovolný počet znaků. Nejvhodnější dokumenty jsme získali přes klíčové slovo solidarita, vyhledané výsledky si můžete omezit prostřednictvím pole Kód jazyka dokumentu na konkrétní jazyk, který Vám vyhovuje, např. eng=angličtina, ger=němčina, tabulka kódů jazyků je k dispozici pod vyhledávacím formulářem.
* Bahro als Beispiel : Solidarität mit den Menschenrechtskämpfern in Osteuropa / Auswahl interessantester Pressestimmen aus der IPS-Internationalen Presseschau, Wien ; mit einem Vorwort von Franz Marek.
-- Wien : K. Winterstein, [1978]. -- 63 s. ; 21 cm
* Bahro, Rudolf, 1935-1997 * politici -- Německo -- 20. stol. * politická perzekuce -- Německá demokratická republika * politická perzekuce -- Evropa střední a východní * komunistický režim -- Evropa střední a východní * solidarita * tisk - zahraničí
* GUNN, Giles. Beyond solidarity / pragmatism and difference in a globalized world. London : MIT Press, c2001. -- xxii, 235s. ; 23 cm. ISBN 0-226-31064-7
* globalizace -- etické a morální aspekty * etika * pragmatismus
* MASON, Andrew. Community, solidarity, and belonging [elektronický zdroj] :
levels of community and their normative significance. Cambridge ; New York:
Cambridge University Press, 2000. viii, 246 p. ; 23 cm. ISBN 0-521-63129-7.
* internacionalismus * národní stát
- publikace dostupná v rámci placené kolekce e-knih - ebrary Academic Complete, přístup k plným textům pouze pro registrované uživatele Národní knihovny ČR
* Ende der Solidarität? : die Zukunft des Sozialstaats / herausgegeben von Konrad Deufel und Manfred Wolf ; im Auftrag des Deutschen Vereins für öffentliche und private Fürsorger, Frankfurt am Main. Freiburg im Breisgau :
Herder, 2003. 336 s. ; 22 cm. ISBN 3-451-20402-9
* sociální stát -- Německo * sociální politika -- Německo * sociální spravedlnost -- Německo * Německo -- sociální poměry -- 1990-
* EU law and the welfare state : in search of solidarity / edited by Gráinne de Búrca. Oxford: Oxford University Press, 2005. xxxi, 250 s. ; 24 cm. (The collected courses of the Academy of European Law ; v. 14/2). ISBN 0-19-928741-4.
* právo sociálního zabezpečení -- země Evropské unie * sociální péče -- země Evropské unie * sociální stát -- země Evropské unie
* GRAČEV, Andrej Serafimovič; LOMEIKO, Vladimir. The meeting of
civilizations: conflict or dialogue? : reflections based on the results of the International forum 'For solidarity against intolerance, for a dialogue between cultures' organized under the auspices and with the participation of Federico Mayor and Eduarde Shevarnadze : Tbilisi, Georgia 13-15 July 1995.
Paris : UNESCO, 1996. iii, 231 s. [10] s. obr. příl. : il. ; 21 cm
* SHARMAN, J. C. (Jason Campbell). Repression and resistance in Communist Europe. London ; New York : RoutledgeCurzon, 2003. vi, 173 s. ; 25 cm.
(BASEES/RoutledgeCurzon series on Russian and East European studies ; 4).
ISBN 0-415-30669-8.
- kniha je částečně dostupná v plném textu prostřednictvím Google Books - http://books.google.com/books?id=TIJzN6IFcxYC&hl=cs&source=gbs_ViewAPI
* ANSELL, Christopher K. Schism and solidarity in social movements [elektronický zdroj] : the politics of labor in the French Third Republic.
Cambridge, UK ; New York, N.Y.: Cambridge University Press, 2001. xiii, 278 p. : ill. ; 24 cm.. -- (Structural analysis in the social sciences ; 20).
ISBN 0-521-79113-8
* TURNER, Bryan S.; ROJEK, Chris. Society and culture [elektronický zdroj] :
principles of scarcity and solidarity. London ; Thousand Oaks, Calif. :
SAGE, 2001. xv, 249 p. ; 24 cm. ISBN 0-7619-7048-7.
- e-kniha z placené databáze ebrary
* FITTKO, Lisa. Solidarity and treason: resistance and exile, 1933-1940.
Evanston : Northwestern University Press, 1995. 160 s. : mp. ; 21 cm. ISBN 0-8101-1130-6.
* Solidarity between the sexes and the generations : transformations in Europe / edited by Trudie Knijn and Aafke Komter. Cheltenham : Edward Elgar, c2004. xxii, 229 s. ; 25 cm. ISBN 1-84376-358-3.
Další dokumenty je možné získat také prostřednictvím zahraničních zdrojů, např. světového souborného katalogu WorldCat, který je dostupný v rámci placené databáze OCLC FirstSearch (přístup i v NK ČR, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#oclc, buď z počítačů knihovny nebo přes vzdálený přístup odkudkoliv,
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3
=104, podmínkou je vždy platný čtenářský průkaz NK ČR), volně dostupná verze se nachází na adrese http://www.worldcat.org. Můžete využít i další zdroje, jako portál The European Library (http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/libraries/map_en.html), který obsahuje informace o evropských národních knihovnách, jejich fondech s odkazem na katalogy, Karslruher Virtueller Katalog
(http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html) umožňující vyhledávání v souborných katalozích jednotlivých spolkových zemích Německa, souborných katalozích Velké Británie, Rakouska a Švýcarska aj., katalog Britské knihovny (British Library Integrated Catalogue,
http://catalogue.bl.uk/F/?func=file&file_name=login-bl-list) nebo katalog Kongresové knihovny (http://catalog.loc.gov).
Pokud naleznete zajímavé dokumenty, které byste si ráda prostudovala, pomocí Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz) zjistíte, zda se nacházejí i v některé z českých knihoven. Kdyby tomu tak nebylo, prostřednictvím mezinárodních meziknihovních služeb je možné dokument objednat i ze zahraničí. Jedná se o službu placenou, pokud jste registrovanou čtenářkou naší knihovny, výpůjčku Vám můžeme zprostředkovat přímo (bližší informace na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mmvsj.htm), v opačném případě je nutné o mezinárodní výpůjčku žádat prostřednictvím knihovny, kterou navštěvujete a jste v ní registrovaná.
V případě, že byste měla kromě knih zájem i o články, doporučujeme využít i placené zahraniční databáze, které knihovny zpřístupňují svým registrovaným uživatelům na základě čtenářského průkazu. Jedná se např. o databáze EBSCO, Web of Knowledge, SpringerLink. Kompletní přehled databází přístupných v NK ČR naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3, v databázích mohou vyhledávat registrovaní uživatelé přímo v budově NK ČR nebo přes již zmiňovaný vzdálený přístup.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.05.2010 09:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu