Literatura k tématu volného času
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu při vyhledávání publikace, která pojednává o problémech zkoumání volného času z hlediska sociologie. snažím se najít jakékoliv informace k tomuto tématu, ale zatím se mi to bohužel moc nedaří. Byla bych Vám proto vděčná za jakoukoliv pomoc či radu.
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) jsme nalezli několik dokumentů, které by mohly být relevantní k Vašemu tématu, vesměs se však jedná o cizojazyčné či starší publikace:
* Aktuální problémy životního stylu : sborník referátů a příspěvků ze semináře sekce Sociologie integrálního zkoumání člověka a sekce Sociologie kultury a volného času : Praha 6.10.2005 / sborník sestavili a úvodní slovo napsali Alexander Fazik a Martin Matějů. Praha : Univerzita Karlova, Filozofická fakulta pro Masarykovu českou sociologickou společnost při AV ČR, [2006?]. 136 s. ; 21 cm. ISBN 80-7308-131-8 (brož.)
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200609/contents/nkc20061657594_1.pdf
* SALAMAN, Graeme. Community and Occupation: An exploration of work/leisure relationships. London : Cambridge University Press, 1974. 7, 136 s.
(Cambridge Papers in Sociology ; No. 4).
* Práce - čas volný - vztahy - rozbory sociologické  * Čas volný - práce - vztahy - rozbory sociologické
* MISKEVIČ, Aleksandr Borisovič. Čelovek v svobodnoje vremja : Mnenije sociologa. Minsk: Nauka i technika, 1989. 51 s.; 20 cm. ISBN 5-343-00650-7.
* Čas volný - studie sociologické
* GORDON, Leonid Abramovič; KLOPOV, E.V. Člověk po práci: Sociální problémy životního způsobu a mimopracovního času. Praha : Svoboda, 1976 (Brno : Rudé právo). 409, [2] s. : [2] s. tb. ; 8°. (Sociologická knižnice)
Resumé: Po objasnění otázek metodologie a metodiky zkoumání životního způsobu a mimopracovní doby analyzují autoři jednotlivé složky městského životního způsobu, jako jsou např. domácí práce, výchova a péče o děti, mezi osobní mimo rodinné kontakty, účast na kulturním životě apod. V další části si všímají zvláštností způsobu života jednotlivých skupin městských dělníků a ukazují nezbytnost výzkumu způsobu života pro sociální plánování.
* FILIPCOVÁ, Blanka. Člověk, práce, volný čas. Praha: Svoboda, 1967 (Rudé právo). 155, [3] s. ; 8°. (Sociologická knižnice)
* Čas volný - sociologie - příručky  * Sociologie volného času - příručky
* GÖTZ, Konrad. Freizeit-Mobiliat im Alltag, oder, Disponible Zeit, Auszeit, Eigenzeit - warum wir in der Freizeit raus müssen. Berlin : Duncker & Humblot, c2007. 303 s. : il. ; 24 cm. (Soziologische Schriften, ISSN
0584-6064 ; Bd. 79). ISBN 978-3-428-12203-5.
* sociologie volného času
* GERSHUNY, Jonathan. Changing times : work and leisure in postindustrial society. Oxford: Oxford University Press, c2003. 304 s. : il.; 24 cm. ISBN 0-19-926189-X.
* postmoderní společnost * sociologie práce * ekonomická sociologie * sociologie volného času * čas -- sociologické aspekty * studie
* Kultura, způsob života a volný čas: sborník příspěvků ze semináře sekce sociologie kultury a volného času, konaného 8.-12. září 1980 v Alšovicích.
Díl I. Praha : [Československá sociologická společnost při ČSAV], 1982. 91 s. ; 29 cm
* PARKER, Stanley. The sociology of leisure. London : Allen and Unwin, 1976.
157 s. ; 22 cm. (Studies in Sociology ; 9). ISBN 0-04-301076-8.
* Sociologie volného času - rozbory * Čas volný - sociologie - rozbory
* Soziologie der Freizeit / Hrsg. von Erwin K. Scheuch und Rolf Meyersohn.
Köln : Kiepenheuer u. Witsch, 1972. 346 s. ; 23 cm. (Neue Wissenschaftliche Bibliothek). ISBN 3-462-00843-9 (váz.).
* MÍCHAL, Jožka. Zájmy jak je neznáme- : Sociologická studie o náplni volného času vojáků. Praha : ÚDA, 1966. -- 65, [2] s. ; 4°
Další dokumenty k tématu by mohly být obsaženy také v licencovaných zahraničních článkových databázích, které si knihovny předplácejí a zpřístupňují svým registrovaným uživatelům. Národní knihovna ČR má k dispozici např. ebrary Academic Complete (kolekce e-knih), EBSCO - zejména SocINDEX with Full Text a Academic Search Complete, Web of Knowledge, SpringerLINK, Wilson OmniFile Fulltext Select aj. Přehled všech databází předplácených NK ČR, včetně podrobnějších informací naleznete na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3. Na základě platného čtenářského průkazu v nich můžete vyhledávat přímo v budově NK ČR nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoliv (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu
3=104).
Doporučili bychom Vám také kontaktovat či navštívit především Knihovnu Sociologického ústavu AV ČR (http://www.soc.cas.cz/departments/cz/18/55/Knihovna.html), ústav vydává také Sociologický časopis, recenzovaný vědecký časopis, jehož články jsou indexovány i do zahraničních databází (např. výše zmíněná Web of Knowledge).
Na adrese http://sreview.soc.cas.cz/cs/page/10-o-titulu naleznete také obsahy starších čísel.
Dále byste mohla využít i knihovny zaměřené na společenské vědy - Knihovnu Fakulty sociálních věd UK (http://knihovna.fsv.cuni.cz/) a Knihovnu společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz/).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2010 12:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu