Literární večery v roce 1955
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mne informace ohledně schůzek neoficiálních autorů, které měl organizovat Václav Havel od roku 1955. Potkávali se tam autoři kolem almanachu Život je všude, který vytvořili Jiří Kolář a Josef Hiršal v roce 1956. Prý se měli setkávat na nějakém místě v Brně, avšak nikde není uvedeno přesné místo. Trošku pochybuji, že se tyto schůzky v Brně konaly. Pravděpodobnější místo setkání je Praha.
Odpověď
Dobrý den, v rozhovorech s Václavem Havlem a v jeho životopisech je několikrát popisována situace, jak se seznámil s Jiřím Kolářem, a jak se poté společně s dalšími nepublikujícími autory scházeli. Dělo se tak v kavárně Slávie u tzv. "Kolářova" stolu.
"Od té doby, nevím už, jestli to bylo v roce 1952 nebo 1953, jsem potom až do šedesátých let s různými přáteli mého věku sedávali s Kolářem u jeho známého stolu ve Slávii, později jsme s ním dokonce na lecčems spolupracovali: pořádali jsme například různá polooficiální vystoupení v Umělecké besedě, nad nimiž držel Kolář ochrannou ruku, participovali jsme i na tehdejším samizdatu."
( HAVEL, Václav. Dálkový výslech : (rozhovor s Karlem Hvížďalou). V Melantrichu 1. vyd. V Praze : Melantrich, 1989. str. 28.)
Havel sám v té době pracoval jako laborant a později, v roce 1956, studoval na pražském ČVUT. O případných akcích v Brně se v rozhovorech nezmiňuje.
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Knihovnu Václava Havla:
http://www.vaclavhavel-library.org/.
Použitá literatura:
* HAVEL, Václav. Dálkový výslech : (rozhovor s Karlem Hvížďalou). V Melantrichu 1. vyd.  V Praze : Melantrich, 1989. ISBN 80-7023-038-X.
* KRISEOVÁ, Eda. Václav Havel : životopis. 1. vyd. v ČSFR. Brno : Atlantis, 1991. ISBN 80-7108-024-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 18:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu