Lichtenštejnská jatka
Text dotazu
Dobrý den.Potřebovala bych zjistit, komu byla
prodána v Břeclavi Lichtenštejnská jatka a v kterém roku.Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme výběrové článkové bibliografie Břeclavsko v roce...(1994 - 2006), Bibliografii okresu Břeclav, Břeclav v tisku, články v databázi Anopress, katalogu ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících: http://sigma.nkp.cz/cze/anl) a využili jsme fulltextového vyhledávání systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs , Kramerius MZK: http://kramerius.mzk.cz/kramerius/Welcome.do . Dále jsme prostudovali dostupné publikace o historii průmyslu a podnikání v Břeclavi:
* Město Břeclav. V Brně : pro město Břeclav vydala Muzejní a vlastivědná společnost, 2001. ISBN 80-7275-025-9.
* Historie a současnost podnikání na Břeclavsku. 1. vyd. Žehušice : Městské knihy, 2003. ISBN 80-86699-09-9 (váz.)
* Dějiny řemesel a průmyslu na jižní Moravě : 13. mikulovské sympozium Okr. archívu Břeclav, Mikulov, 20. a 21. října 1983. Praha : TEPS místního hospodářství, 1984.
Bohužel, žádnou informaci o prodeji areálu lichtenštejnských jatek v Břeclavi se nám nepodařilo ve výše zmíněných zdrojích dohledat.
Kniha Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 1996-) zmiňuje existenci funkčních jatek v Břeclavi ve 20.letech 20.století, po roce 1945 jsou zmiňována již pouze jatka v Mikulově a Pohořelicích (zdroj:ČAPKA, František. Vývoj průmyslu na jižní Moravě po roce 1945 a v období socialistické industrializace. In: Dějiny řemesel a průmyslu na jižní Moravě : 13. mikulovské sympozium Okr. archívu Břeclav, Mikulov, 20. a 21. října 1983. Praha : TEPS místního hospodářství, 1984.)
S dotazem se můžete obrátit na Moravskou zemskou knihovnu v Brně, která plní funkci regionální knihovny pro Jihomoravský kraj: http://www.mzk.cz/ (Moravská zemská knihovna v Brně je taktéž zapojena do služby Ptejte se knihovny: http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu). Knihovna by měla disponovat regionálním tiskem a dalšími informačními zdroji k regionu.
Můžete se pokusit kontaktovat také Městský úřad Břeclav: http://www.breclav.org/cze/urad/
Pokud budete potřebovat využít služeb českých archivů, přehled archivních fondů a sbírek v ČR naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx .
Mimo jiné jsou zde uvedeny následující fondy:
* Archiv města Břeclav - uloženo v: Státní okresní archiv Břeclav se sídlem v Mikulově, Časový rozsah: 1625-1945(1957).
* Městský národní výbor Břeclav. Uloženo v: Státní okresní archiv Břeclav se sídlem v Mikulově. Časový rozsah: (1903)1945-1992.
* Lichtenštejská ústřední účtárna Bučovice. Uloženo v: Moravský zemský archiv v Brně.Časový rozsah: 1580-1924.
aj.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2009 11:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu