Kurt Ticho
Text dotazu
Dobry den. Studuji na gymnaziu a v soucasnosti pracuji na projektu Nadeje. Tematem prace je Kurt Ticho. Chtela bych se zeptat, jakym zpusobem lze ziskat podrobnejsi informace o tomto cloveku.
Odpověď
Dobry den, jak asi vite, bezne bibliograficke slovniky a encyklopedie se o Kurtu Tichovi (nar. 11. 4. 1914 v Brne) nezminuji a pravdepodobne budete muset shromazdovat informace z ruznych zdroju. Nejjednodussi, coz jste asi udelala, je zkusit vyhledavani pres internet. Tak zjistite zminky o K. Tichovi na strankach ruznych organizaci, ktere se zabyvaji zidovskou problematikou, napr.:
Obcanske sdruzeni KRNOVSKA SYNAGOGA:
http://mujweb.atlas.cz/www/synagoga/OSOBNOST.HTM;
Institut Terezinské iniciativy: http://www.terezinstudies.cz/;
a stranky http://www.holocaust.cz/.
Dalsi moznosti je patrat po pribuznych, prostrednictvim statniho archivu v Brne (http://www.brno.cz/toCP1250/index.php?nav01=1248&nav02=2227&nav03=1985&nav04=1040&nav05=1734), kde byste na zaklade jmena, mista a data narozeni mohla zjistit dalsi udaje. Vsechny statni archivy najdete prostrednictvim stranek Staniho ustredniho archivu (http://www.mvcr.cz/archivnictvi/uvodem.html). Obratit se muzete i na Zidovske muzeum v Praze (http://www.jewishmuseum.cz/). Ohledne genealogie by Vam mozna pomohly stranky http://www.jewishgen.org/infofiles/eefaq.html. -
Dale muzete sledovat jeho zivotni osudy po uteku z koncentracniho tabora. Zrejme budou existovat archivni zaznamy tykajici se Svobodovy armady (tady se lze obratit na Vojenský historický archiv http://www.vhu.cz/), mozna by se nasli pametnici, ktery se s nim znali. Podle povalecneho mista pobytu byste mozna zjistila nejake informace v archivu v Krnove. Nakonec muzete zkusit dotazy ve Spojenych statech. Zde Vam asi poradim nejmene. Bude zrejme zalezet na tom, k jakemu jazykovemu prostredi se KT hlasil (zda k nemeckemu ci ceskemu), s kym se stykal a zda udrzoval styky s nejakymi krajany v cizine a doma. Zkousel bych se tazat ruznych krajanskych spolku, emigrantskych a zidovskych organizaci v USA. Nebo se z druhe strany dopracovat k nejakemu spojeni prostrednictvim jeho eventualnich styku v Ceske republice.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2008 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu