Kulturní a biologický determinismus
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat, jestli byste nedohledali, ve kterých publikacích, případně ve kterých odborných článcích, bych našla výklady o antropologickém problému kulturního a biologického determinismu.
Nejde mi o knihy jednotlivých antropologů, kteří se k těmto směrům řadí (Boas, Meadová, Ridley,...), ale o obecné vymezení těchto směrů, o shrnutí vývoje směrů, o výčet představitelů, o rozdíly mezi těmito determinismy atd.
Našla jsem dosud knihu I. T. Budila Mýtus, jazyk a kulturní antropologie.
Děkuji Vám.
Odpověď
Dobrý den,
určité shrnutí biologického a kulturního determinismu a jejich vývoj obsahují tyto publikace:
•         SOUKUP, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. Vyd. 2. Praha: Portál, 2004. 229 s. ISBN 80-7178-929-1.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001030552&local_base=SKC
•         WRIGHT, Robert. Morální zvíře: proč jsme to, co jsme. Překlad Antonín Hradilek. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. 452 s. Edice 21; sv. 20. ISBN 80-7106-612-5.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001007189&local_base=SKC
•         MURPHY, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. 267 s. Studijní texty; sv. 15. ISBN 80-85850-53-2.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000963531&local_base=SKC
Biologickým determinismem se zabývají zejména tyto publikace:
•         BLAŽEK, Vladimír, ed. a BUDIL, Ivo T., ed. Biologická a sociální dimenze člověka: [sborník příspěvků z interdisciplinárního sympozia "Biologický a sociální determinismus ve vědách o člověku", Plzeň, 12.5.2006]. 1. vyd. Plzeň: Katedra antropologie, Fakulta filozofická Západočeské univerzity, 2006. 103 s. ISBN 80-87025-02-4.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003025193&local_base=SKC
•         ROSE, Steven P. R., KAMIN, Leon J. a LEWONTIN, Richard C. Not in our genes: biology, ideology and human nature. Harmondsworth: Penguin Books, [1984], ©1984. xi, 322 stran. A pelican book. ISBN 0-14-022605-2.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005519941&local_base=SKC
•         BERGSON, Henri. Time and free will: an essay on the immediate data of consciousness. Mineola: Dover Publications, 2001. xxiii, 252 s. ISBN 0-486-41767-0.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003936387&local_base=SKC
•         GOULD, Stephen Jay. Jak neměřit člověka: pravda a předsudky v dějinách hodnocení lidské inteligence. Překlad Anton Markoš. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1998. 436 s. Edice 21; sv. 13. ISBN 80-7106-168-9.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000953722&local_base=SKC
Článková databáze ANL – http://aleph.nkp.cz/F
•         SKUPNIK, Jaroslav. Je nesnadné je vysvětlit jinak: Iracionalita a nepochopení kulturně konstituovaných významů. Český lid, 1999, 86(4), s. 303-309. ISSN 0009-0794.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000591276&local_base=ANL
•         VÁGNER, Ivan. Kam nás vede kult biologie?. Nové knihy, 1997, 37(42), s. 2. ISSN 0322-922X.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000358177&local_base=ANL
Další texty můžete vyhledávat například zde:
Souborný katalog ČR  - http://aleph.nkp.cz/F Databáze EBSCO – plné texty dostupné pro čtenáře a čtenářky NK ČR, rovněž prostřednictvím vzdáleného přístupu
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2017 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu