-
To se mi líbí
-
Doporučit
Jedná se o obec Kroměždice na Klatovsku. Z první poloviny 15. stol. obec vlastnila listiny, které ji osvobozovaly od roboty. Jejich práva byla porušena v době, kdy obec patřila pod Zelenou Horu u Nepomuka i pod panství pana Koce v Obytcích. Historii popisuje Dr. Bělohlávek.
Tam vystupuje Jiřík Kříž, který chránil listiny před vrchností. Já pátrám o předcích rodu Křížů. Můj prapraprapraděd Vavřinec Kříž pocházel
z chalupnické rodiny Kříž v Kroměždicích č. 2. Bylo by možné zjistit, zda Jiřík Kříž byl nějaký předek tohoto rodu? Jedná se o chalupníka Kříže, který patří do seznamu 3 chalupníků a 7 sedláků obce, o kterých se historie zmiňuje? Mám zájem i o další historické
informace o této obci. Děkuji.
Dobrý den,
v době vzniku Soupisu poddaných podle víry a Berní ruly žil v obci Kroměždice chalupník Jakub Kříž. Příbuznost s touto osobou je možné prokázat pouze na základě genealogického výzkumu v linii Vašeho rodu.
Knihovny Vám v tomto případě mohou poskytnout pouze radu, jak při sestavování rodokmenu postupovat:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
* Matriky pro Plzeňský kraj jsou uloženy ve Státním oblastním archivu v Plzni: http://www.soaplzen.cz/
Prokázat příbuznost s Jiříkem Křížem bude velmi těžké, neboť se jedná o období 16. století, kdy nebyly vedeny matriky ani žádné jiné dokumenty, které by prokázání příbuznosti umožňovaly (matriky začaly být pro tuto oblast vedeny kolem roku 1630). Zkuste se ovšem ještě poradit s pracovníky archivu, zda k dané obci neexistují nějaké soupisy, které by Vám pomohly.
K obci Kroměždice jsme v současné literatuře našli zmínku pouze v publikaci:
* KŘÍŽ, Martin. Bolešiny: historie a současnost obce. Klatovy: Pro Obecní úřad v Bolešinách vydalo nakl. Arkáda, 2010. 62 s. Historie Klatovska; 18. Toulky regionální minulostí; sv. 30. ISBN 978-80-254-9598-8.
Další historické prameny k obci (dokumenty, ve kterých byla obec zmíněna) můžete nalézt kromě výše zmíněné publikace též např. v knize "Místní jména v Čech" (A. Profous, 1947-1960 ).
Hlavním zdrojem informací pro Vás ovšem pravděpodobně budou archivní dokumenty, které by měly být uloženy v SOA Plzeň a ve Státním okresním archivu v Klatovech.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
12.11.2015 17:32