Kniha psaná na psacím stroji
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaká kniha byla první napsána na psacím stroji?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám najít informaci, že údajně je za první dílo, které bylo napsáno na psacím stoji považováno dílo Marca Twaina "Dobrodružství Toma Sawyera" z roku 1875. Údajně k tomu byl využit psací stroj Remington. Bohužel jsme však tuto informaci našli pouze na internetu na tomto odkazu: http://www.ebookeater.cz/ebookworm/vite-ze-aneb-10-zajimavosti-o-knihach/. V žádné z níže uvedených knih, které se nám k tomuto tématu podařilo v našem fondu vyhledat, se nám nepodařilo najít zmínku, která by tuto informaci potvrdila, ale ani vyvrátila. Většina knih zabývajících se psacími stroji se totiž zabývá pouze tím, jak a  kdy se začaly psací stoje vyrábět, kdo je vynalezl, jak vypadaly apod. Např. že první známý patent na stroj kladoucí písmena na papír nebo pergamen byl uznán v roce 1714 Annou, královnou Anglie. První stroje se používaly většinou především pro vyřizování korespondence. Některé konstrukce psacích strojů zase byly vedeny tak, aby mohly pomáhat slepcům. K tomuto účelu byl v roce  1775 sestrojen psací stroj Wolfgangem von Kempelenem, rodákem z Bratislavy. Tento stroj sloužil Marii von Paradis, slepé vnučce císařovny Marie Terezie.
Projité zdroje:
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* http://www.ebookeater.cz/ebookworm/vite-ze-aneb-10-zajimavosti-o-knihach/
* FREML, Václav; KALINA, Miroslav. Stručné dějiny psacího stroje. Praha : Státní ústav těsnopisný, 1947.
* Historie psaná strojem. Praha : Národní technické muzeum, 1993. ISBN 80-7037-022-X.
* Kol. autorů. 500 let knihtisku v Brně 1486-1986. Brno : Státní vědecká knihovna, 1986.
* VOIT, Petr. Encyklopedie knihy : starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století : papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. 1. vyd. Praha : Libri spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2006. ISBN 80-7277-312-7.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.04.2013 08:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu