Kniha PSALTERIUM DAVIDIS LATINO - GERMANICUM
Text dotazu
Dobrý den. Mám doma starou knihu, která má název PSALTERIUM DAVIDIS LATINO - GERMANICUM. Vydavatel je Frank Meternich roku 1724. Je psána dvojjazyčně. Vázáná v kůži, pravděpodobně dřevěné desky a kovové zapínací spony.
Zajímalo by mne jestli je tato kniha vzácná. Případně jak ji skladovat.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o tuto knihu z Vašeho dotazu:
Psalterium Davidis, Latino-Germanicum: Das ist: Der Psalter Davids ... Cöllen: i. V. Frantz Metternich, 1724. [6], 601, [30] s.
Kniha se dle Souborného katalogu ČR (SKC), který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F , nachází ve fondu Dominikánské knihovny Znojmo (informace o knihovně na adrese http://aleph.nkp.cz/F/AS7B6HTH7FTIKI8UTCIA3DQ1G89GDFHTBE8KN5SRMJ3A84E23S-44780?func=accref&acc_sequence=001964523 ).
Bohužel tato služba není schopná ocenit knihu (myslíme finanční ocenění), co se týče její hodnoty jako kulturního bohatství, poté je jistě kniha cenná. Dle záznamu v Souborném katalogu se jedná o žalmy Starého zákona. Ovšem mnohem přesnější odpověď by Vám podali spíše odborníci na staré tisky, příp. antikváři.
Kontaktovat tak můžete např. již uvedenou knihovnu ve Znojmě, která výtisk taktéž vlastní. Seznam antikvářů naleznete na adrese http://www.firmy.cz/Obchody-a-obchudky/Knihy-a-tiskoviny/Knihkupectvi/Antikvariaty, http://antikvariat.borec.cz/antikvariaty.htm, http://ich2.sweb.cz/.
Pro šetrné skladování a zacházení s knihami by Vám mohla pomoci webová stránka NK ČR o ochraně knihovních fondů http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Sprava_a_ochrana_fondu&submenu3=82.
Užitečné by také pro Vás mohly být následující tituly:
* Ďurovič, Michal a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2002. 517 s. ISBN 80-7185-383-6.
* Rukověť péče o papírové sbírkové předměty: sborník příspěvků přednesených na semináři RG ČR Metodika ochrany a ošetřování sbírkových předmětů na papíře a z papíru v muzeích a galeriích, v Litomyšli 21.-23.10.2003. Praha: Rada galerií České republiky, 2003. 85 s. ISBN 80-903422-0-5.
* Dureau, Jeanne-Marie a Clements, D.W.G. Zásady ochrany a konzervace knihovních materiálů. 1. vyd. Praha: Statní knihovna ČSR, 1988. 32 s. Odborné zprávy IFLA; sv. 8.
Dostupnost uvedených knih naleznete v Souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/F).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu