Kniha o českých obcích
Text dotazu
Dobry den,
chceli bysme sa informovat, ci je dostupna nejaka publikacia, ktora by obsahovala strucny popis vsetkych obci v Ceskej republike. Na Slovensku napr. vyuzivame Lexikon miest a obci Slovenska. Viete nam poradit, ci je nieco podobne spracovane aj o ceskych mestach a obciach?
Vopred dakujeme za skoru odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
přehled obcí v České republice se stručnými statistickými údaji nabízejí mimo jiné statistické lexikony.
Nejnovější lexikon z roku 2007 můžete nalézt na stránkách Českého statistického úřadu: http://www.czso.cz/csu/2007edicniplan.nsf/p/4116-07#archiv
Nejaktuálnější tištěná verze byla vydána v roce 2005:
* Statistický lexikon obcí České republiky 2005 : podle správního rozdělení k 1.1.2005 a výsledků sčítání lidu, domů a bytů k 1. březnu 2001. 1. vyd. Praha : Ottovo nakladatelství, 2005.
Obdobné informace nabízí také:
Malý lexikon obcí ČR ... [elektronický zdroj] = Small lexicon of CR municipalities ...
Praha : Český statistický úřad, [2003?]- viz http://www.czso.cz/csu/2007edicniplan.nsf/p/1302-07#archiv
Historický přehled změn statistických údajů k jednotlivým obcí přináší dvousvazková publikace:
* Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. 1. vyd. Praha : Český statistický úřad, 2006. ISBN 80-250-1277-8.
Kromě výše zmíněných dokumentů vyšlo několik soupisů obcí:
* Soupis obcí, měst, okresů a krajů České republiky. 1. vyd. Brno : Zdeněk Novotný, 2002. ISBN 80-86377-04-0.
* MIKULÍK, Oldřich. Soupis měst, obcí a okresů České republiky. Brno : Regiograph, 1997.ISBN 80-901844-1-3.
* Abecední seznam částí obcí České republiky 1996.V Praze : Český statistický úřad, 1995.
Ve výše uvedených zdrojích naleznete pouze základní statistické údaje. Více informací k jednotlivým obcím uvádí například kniha:
* AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. 1. vyd. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. ISBN 80-242-0565-3.
Kniha ovšem popisuje pouze větší obce a města.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2012 07:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu