Kniha Babička
Text dotazu
Dobrý den.
chtěl bych se zeptat. Našel jsem knihu Babička, a bylo tam napsáno Dotisk 2. vydání a rok vydání 1957, nevím jestli to je pravé nebo ne, a popřípadě jakou má cenu.
Odpověď
Dobrý den,
kniha Babička vyšla v roce 1957 jako 2. vydání, ale v nakladatelství Naše vojsko, mohl vyjít i dotisk k tomuto vydání. Ve skutečnosti se ale v roce 1957 jednalo o 295. vydání. Některá nakladatelství uváděla číslo vydání knihy, ale ne v celkovém kontextu s vydáním téhož díla v jiných nakladatelstvích a potom vznikaly nesrovnalosti.
Čerpáno z: LAISKE, Miroslav. Bibliografie Boženy Němcové. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1962.
Pokud by Vás zajímalo, vybíráme z odpovědí na dotaz Babička , které jsou uloženy v archivu (uložišti) Ptejte se knihovny na www.nkp.cz:
Tedy: Babička vyšla ve více než 300 vydáních. První z nich je z r. 1855, třetí podle bibliografie Boženy Němcové z r. 1869. Potíž je také s pořadím vydání, protože nakladatelé je někdy neuváděli přesně.
O tom, jak vypadala starší vydání Babičky, si můžete udělat obrázek podle vydání z r. 1870 v Sebraných spisech B. Němcové (celkem 7. vydání). Dostupné je volně na internetu zde: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9770592.
Další odkazy, např.:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/babicka-bozeny-nemcove/?searchterm=babička
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/bozena-nemcova-babicka/?searchterm=babička
Co se týká ceny vydání, které máte, doporučujeme navštívit nějaký antikvariát, kde Vám Vaše otázky zodpoví; knihovna odhady cen knih nedělá.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2013 09:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu