Klasifikace intenzity dešťových srážek
Text dotazu
Přeji dobrý den,
zajímalo by mě, zdali existuje oficiální (např. ČHMÚ) klasifikace deště.
Díky
Odpověď
Dobrý den,
intenzita deště jako taková je těžko stanovitelná. Dešťové srážky jsou proměnlivé jak v čase, tak geograficky. Tabulka volně dostupná na internetu má spíše pomocný charakter bez vědeckého základu. CHMU vydal pouze tuto klasifikaci:
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/sivs/dest.html
Vědecké metody se zakládají na interpolovaných, takzvaných návrhových dešťů. Například pomocí IDF křivek viz. skripta.
Většina klasifikací se vztahuje na dopady takovýchto deštů, zejména bleskové povodně a odtokové poměry.
Orientační limity nebezpečných úhrnů srážek dle různé doby trvání (mm)
Nenasycené povodí
Nasycené povodí
10 dní před srážkou nepršelo
Poslední 3 dny před srážkou spadlo alespoň 10 – 15 mm/den nebo za 10 dní 50 mm
1.SPA - bdělost
20 mm/ 1 hodina
50 mm/ 12 hodin
70 mm/ 24 hodin
15 mm/ 1 hodina
30 mm/ 12 hodin
50 mm/ 24 hodin
2.SPA - pohotovost
30 mm/ 1 hodina
70 mm/ 12 hodin
80 mm/ 24 hodin
25 mm/ 1 hodina
50 mm/ 12 hodin
60 mm/ 24 hodin
3.SPA - ohrožení
50 mm/ 1 hodina
80 mm/ 12 hodin
30 mm/ 1 hodina
60 mm/ 24 hodin
Zprávy a výstrahy ČHMÚ včetně on-line dat srážkoměrů a hlásných profilů lze sledovat na stránkách Hlásné a předpovědnípovodňové služby. Stránky také obsahují Indikátor přívalových povodní (Flash Flood Guidance).
http://hydro.chmi.cz/hpps/main_rain.php
Pro sumarizace údajů stavů, průtoků a srážek z jednotlivých povodí vytvořilo Ministerstvo zemědělství ČR stránky
http://www.voda.gov.cz/portal/cz/
Pro pochopení problematiky doporučuji projít si hydrologická skripta a atlas podnebí ČSR. Kdyby jste nemohl nějakou publikaci dohledat můžete se na nás obrátit.
DURRANS, S. R., 2010: Intensity-Duration-Frequency Curves, in Rainfall: State of the Science (eds F. Y. Testik and M. Gebremichael), American Geophysical Union, Washington, D. C.. doi: 10.1029/2009GM000919
HRÁDEK, F. – ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. LESNICKÁ FAKULTA, – KUŘÍK, P. Hydrologie. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Lesnická fakulta ve vydavatelství Credit, 2002. ISBN 80-213-0950-4.
TRUPL J., 1958: Intensity krátkodobých dešťů v povodích Labe, Odry a Moravy. Praha: Výzkumný ústav vodohospodářský, 76 s., 4 l. obr. příl.
Atlas podnebí Československé republiky: měřítko 1 : 1 000 000 : obecné kuželové konformní zobrazení. Praha: Ústřední správa geodesie a kartografie, 1958.
S pozdravem,
Jiří Henzl
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
21.07.2017 09:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu