-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak postupovat? Snažím se najít jakékoliv možné informace o životě a díle F. F. Prokopa, autora prózy Jeden rok z mladého života, kterou vydala Bibliotéka českých původních románů historických i novověkých Kateřiny Jeřábkové.
V Lexikonu české literatury jsem autora nenašla a ani internet mi v tomto směru příliš nepomohl. Vlastně ani netuším, co se skrývá za písmeny F. F., protože jeho plné jméno není v díle uvedeno. Nevím ani, zda je to pravé jméno či pseudonym. A velmi nutně bych potřebovala zjistit alespoň nejzákladnější informace o tomto autorovi a případně i ohlasy na jeho dílo, zvláště na zmíněný text Jeden rok z mladého života. Zkoušela jsem hledat články i v Krameriovi, na retrospektivní bibliografii, dokonce jsem jméno vyhledávala i v Ottově slovníku naučném atd., nikde nic. Děkuji za jakýkoliv tip.
Dobrý den,
Hledání informací o autorovi jména F.F. Prokop a jeho díle Jeden rok z mladého života bylo neúspěšné.
Nalezli jsme pouze - stejně jako Vy - pouze záznam v elektronickém katalogu NK ČR, aniž by byla napsána další publikace, s užitím alespoň celého jména. Dále jsme prošli digitální knihovnu, i naskenovaný lístkový katalog, avšak bezvýsledně.
Dívali jsme se také na odkazy knihoven Památníku národního písemnictví a Ústavu pro českou literaturu AVČR, kde jsme nebyli o moc úspěšnější. Můžeme Vám doporučit se na tyto instituce obrátit osobně s totožným dotazem, mohou být ve svém hledání úspěšnější, či Vám lépe pomoci.
JAKUBEC, Jan. Dějiny literatury české: od nejstarších dob až do probuzení politického. V Praze: Nákladem Jana Laichtera, 1911. 3 sv. (200, 200, 200 s.). Dějiny literatur; 8.
KUNC, Jaroslav. Slovník soudobých českých spisovatelů: krásné písemnictví v letech 1918-45. Díl 2, N-Ž. 1. vyd. Praha: Orbis, 1946. 1 sv. (přeruš. str.).
LEHÁR, Jan et al. Česká literatura od počátků k dnešku. 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. 1082 s. Česká historie; sv. 4. ISBN 978-80-7106-963-8.
MENCLOVÁ, Věra a kol. Slovník českých spisovatelů. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2005. 822 s. ISBN 80-7277-179-5.
NOVÁK, Jan Václav a NOVÁK, Arne. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Vyd. 5. Brno: Atlantis, 1995. 1804 s. ISBN 80-7108-105-1.
OPELÍK, Jiří, ed. et al. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv. ISBN 80-200-0797-0.
URBÁNEK, Josef František. Biografický a bibliografický slovník českých spisovatelů. Díl 1, Básníci a belletristé (1800-1910). V Telči: Emil Šolc, [1909]. 231 s.
URBÁNEK, Josef František. Biografický a bibliografický slovník českých spisovatelů. Díl 2, Spisovatelé vědečtí (1800-1910). V Telči: Emil Šolc, [1909]. 222 s. Malá knihovna spisů poučných; čís. 97-100.
VLČEK, Jaroslav et al. Dějiny české literatury. 5. vyd. [sic]. Praha: SNKLHU, 1960. 3 sv. Dějiny literatury; Sv. 1-3.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
01.08.2016 08:00