-
To se mi líbí
-
Doporučit
Rád bych se dozvěděl bližší informace a biografické údaje o Gustavovi Schneibergovi, který byl s arcivévodou Františkem Ferdinandem d`Este v Sarajevu. Objevuje se na známé fotografii 28.6.1914 krátce před atentátem, ale žádné bližší údaje jsem nenašel. Uvádí se jen jeho povolání - na různých stránkách lesník, myslivec, německy zase Hofkammerbüchsenspanner - nic dalšího.
Dobrý den,
Ano, máte pravdu, ve voze následovníka trůnu s manželkou opravdu seděla Vámi zmíněná osoba. Citace níže:
"Tab. č. 1 Pořadí vozů a jejich osádky 28. června 1914 v Sarajevu při odjezdu od Philippovičových kasáren
1. vůz policejní velitel Karl Mayerhofer, policejní důstojníci
2. vůz sarajevský starosta Fehim čurčič, vládní komisař Dr. Edmund Gerde
3. vůz AIII-118 řidič Leopold Lojka, majitel vozu npor. František hrabě Harrach, dvorní zaměstnanec Gustav Schneiberg, arcivévoda František Ferdinand, Žofie vévodkyně z Hohenbergu, zemský místodržíd polní zbrojmistr Oskar Potiorek
4. vůz K29-A řidič Karl Divjak, majitel vozu Alexander hrabě Boos-Waldeck, nejvyšší hofmistr Karl svobodný pán von Rumerskirch, dvorní dáma Vilma hraběnka Lanjusová, adjutant pplk. Erik von Merizzi
5. vůz AII-482 řidič Max Thiel, majitel vozu npor. Egger, adjutant plk. Dr. Carl Bardolff, mjr. Paul Höger, štábní lékař Dr. Fischer
6. vůz 1-635 majitel vozu Paul Matijevič, podtajemník zemské vlády Dr. Heinrich Starch, kpt. Gustav Pilz, komoří Dr. Andreas svobodný pán von Morsey
7, vůz HII-28 řidič a majitel vozu por. Robert Grein, mjr. Erich von Hüttenbrenner, rytmistr Moritz svobodný pán von Ditfurth, rytmistr Josef hrabě Ehrbach-Fůrstenau, bratr por. Greina (některé prameny uvádějí ještě adjunkta von Kusseviche)
vévodkyně z Hohenbergu trávila volný čas převážně ná-
vštěvami církevních a sociálních institucí, sledoval její choť
přímo v poli výkony vojáků i důstojníků. Byl s nimi v zásadě
spokojen a večer dne 27. června se v hotelu Bosna konala
hostina, při níž hrabě Harrach obsadil čestné místo po pra-
vé ruce zemského místodržícího Oskara Potiorka, který se-
děl přímo vedle následníka trůnu arcivévody Ferdinanda.
Slavnostní ukončení bosenských manévrů bylo plá-
nováno na neděli 28. června 1914. Tento den byl pro-
to vyhrazen pro slavnostní jízdu městem. Na rozdíl od
císařovy návštěvy v roce 1910 nezajišťovali nyní arcivé-
vodovu bezpečnost vůbec žádní vojáci, pouze zhruba
150 policistů a detektivů."
Zdroj: Historie a vojenství: Časopis Historického ústavu Armády ČR. Praha: Magnet-Press, 1952- . ISSN 0018-2583.
Bohužel jsme k této historické postavě žádné další informace v národní digitální knihovně Kramerius nenašli. Hledali jsme archiv Františka Ferdinanda na Konopišti, ale zdá se, že není umístěn v ČR. Národní archiv obsahuje část: Šlechtický archiv ve Vídni: http://www.badatelna.eu/fond/4552/zakladni-informace/ , nicméně jméno Schneiberg nebylo nalezeno. Prošli jsme relevantní zdroje z tohoto odkazu: http://www.nkp.cz/sluzby/koment . V rakouské digitální knihovně historických novin a časopisů jsme nalezli následující zmínky o tomto muži, nicméně většinou se jedná o zmínku o udělení medaile:
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=wrz&datum=18990223&seite=1&zoom=33&query=%22franz%2Bferdinand%22%2B%22schneiberg%22&provider=P02&ref=anno-search
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=rpt&datum=19140731&seite=17&zoom=33&query=%22gustav%2Bschneiberg%22&provider=P02&ref=anno-search
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=tan&datum=19140714&seite=6&zoom=33&query=%22gustav%2Bschneiberg%22&provider=P02&ref=anno-search
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=wrz&datum=18990223&seite=1&zoom=33&query=%22gustav%2Bschneiberg%22&provider=P02&ref=anno-search
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=rpt&datum=19260131&seite=5&zoom=33&query=%22gustav%2Bschneiberg%22&provider=P03&ref=anno-search
Budete se muset obrátit na Rakouskou národní knihovnu (odkaz: http://www.onb.ac.at/ ). Tato instituce by Vás měla co možná nejsmysluplněji provést rakouskými archivy, abyste požadovanou informaci získal. Rakouský státní archiv se skládá z 5 útvarů a bylo by lepší, kdyby Vám knihovna pomohla, viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousk%C3%BD_st%C3%A1tn%C3%AD_archiv .
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
26.04.2016 19:51