jméno pro dítě
Text dotazu
Dobrý den, je v ČR možné dát chlapečkovi jméno
Tristan? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den,
volba a zapis jmen se v CR ridi zakonem c. 301/2000 Sb. ve zneni pozdejsich predpisu. Zde je v paragrafu 62 uvedeno, ze do matricni knihy nelze zapsat jmena zkomolena, zdrobnela a domacka ... Vzniknou-li pochybnosti o spravne pravopisne podobe jmena, je obcan povinen predlozit doklad vydaný znalcem.
Plny text zakona naleznete napr. na Portalu verejne spravy CR (https://pruvodce.gov.cz/narozeni/vyber-jmena-a-rodny-list). Z jazykoveho hlediska se zapisuji do matriky zakladni, spisovne podoby pravopisne dolozenych, existujicich jmen. Jmeno tudiz musi existovat jako jmeno, jako jmeno se nezapisuji jmena obecna, tzv. neosobni (napr. oznaceni dnu), nazvy veci ani jmena zemepisna. V knize "Jak jse bude vase dite jmenovat?" naleznete mimo jine i rejstrik zakladnich podob ceskych i cizojazycnych muzskych jmen, ktere splnuji podminky zakona o matrikach pro zapis jmen do matriky CR a pro jejichz zapis jiz neni potreba zadne dalsi jazykove overovani. V tomto rejstriku je uvedeno i jmeno Tristan, domnivame se tedy, ze je mozne toto jmeno bez problemu pouzit. Pokud byste si chtela tuto informaci jeste dale overit, doporucovali bychom Vam kontaktovat prislusnou matriku
pouzita literatura:
* KNAPPOVA, Miroslava. Jak se bude vase dite jmenovat? Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 15:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu