-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry den chtela bych se zeptat s pritelem jsme z chebu moc se nam libi jmeno Elis myslite ze by bylo mozne ho pouzit i kdyz neni v matrice a co proto kdyztak udelat moc dekuji
Dobrý den,
přímo jméno Elis není uvedeno jako "oficiální" jméno v žádné nám dostupné příručce jmen. Jsou zde ale varianty (obměny křestních jmen), které byste mohli bez problémů své dceři dát ( koncovka se v některých jazycích nevyslovuje). Jedná se o jména Eli, Elli (novořecká varianta jména Eleni a německé osamostatnělé zkráceniny jména Elisabeth (Alžběta), v němčině též ve variantě Elly). Alžběta je jméno hebrejského původu, obdoby jména u různých národů - v holandštině Elisabeth, Elis. Křestní jméno Elise, Élise, Elissa, Eliza, Ellisha - to jsou podoby u různých národů nebo podoby domácké. Elissa, Elisha - anglické jméno nebo jméno řeckého původu. České jméno Eliška je varianta původem hebrejského jména Alžběta, znamená "můj bůh je přísaha". Na Slovensku mají také Elišku; Poláci mají Eliza; holandsky, dánsky, bulharsky, rusky, rumunsky Elisa; anglicky Eliza, Elise, Elissa, Elyssa; německy Elisa, Elise; francouzsky Élise. Jméno v současnosti velmi oblíbené a svátek má zrovna dneska, tj. 5.10..
Knižních "rádců" při výběru křestních jmen kromě kalendářů je hned několik. Nejznámější je nejspíš KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5. Autorka je v současné době i jedinou posuzovatelkou cizích nebo netypických křestních jmen, která lze zapsat do matriky v ČR http://www.rodina.cz/clanek417.htm.
Užitečné zdroje k tématu:
k získáni seznamu křestních jmen i s jejich výkladem Vám poslouží např. následující odkazy:
Internetová encyklopedie křestních jmen nakladatelství Libri:
http://www.libri.cz/databaze/jmena/
Křestní jména a jejich významy (vestirna.com):
http://www.vestirna.com/www2/_jmena/jmena.php?pismeno=A
Význam křestních jmen: http://jmena.na-webu.cz/.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?. 5., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
* RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? : encyklopedie křestních jmen. 3. vyd.
Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-197-3.
* BAUEROVÁ, Anna. Tisíc jmen v kalendáři. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., 1992. ISBN 80-901204-3-1.
Podle zákona o matrikách, jménu a příjmení č. 301/2000 Sb.(a jeho dalších novelizovaných podob) je v České republice možné zvolit pro matriční zápis jakékoliv existující jméno (jména), a to v jeho základní, spisovné, pravopisně ověřené podobě. Týká se to nejen jmen českých nebo u nás zdomácnělých a běžně užívaných, ale i jmen méně obvyklých a cizojazyčných. Neexistuji jména ´povolená´ a ´nepovolená´, ale pouze jazykově ověřená, splňující v souladu se zákonem jazykové podmínky pro zápis do matriky ČR." Do matriční knihy nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Z jazykového výkladu matričního zákona vyplývá, že jméno se volí ze systému existujících, doložených jmen.
Nelze tedy pro dítě vytvořit jméno zcela nové.
Na matrikách mají k dispozici seznam jmen, která lze v České republice zapsat do matriky.
Pokud se jméno v seznamu nenachází, je nutné získat znalecký posudek o možnosti užívat zatím nepovolené křestní jméno. Ten vydává PhDr. Miloslava Knappová, CSc. - soudní znalkyně v odvětví jazykovědy, jmenovaná Ministerstvem spravedlnosti ČR. Jedině ona ověřuje podoby jmen a příjmení pro zápis do osobních dokladů. Za posudek se platí řádově několik stokorun. Do žádosti musíte napsat, kdo bude nositelem jména (novorozeně, dospělý, chlapec, děvče), k jakému příjmení, případně dalšímu křestnímu jménu bude jméno užíváno, dále pramen, kde jste jméno našli + případně kopie příslušných dokumentů. Nezapomeňte ani na vaši zpáteční adresu a telefon.
PhDr. Miloslava Knappová, CSc.
Kubánské náměstí 1322/17
100 00 Praha 10 - Vršovice
tel.: 271 733 481
Křestní jméno Elis je uvedeno ale mezi jmény ve statistice na stránkách Ministerstva vnitra ČR, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Nositelky křestního jména Elis podle internetového odkazu na našem území žijí, viz http://www.kdejsme.cz/jmeno/Elis/ . Správnost ale nemůžeme ověřit.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
06.10.2015 08:56