jméno Dranč
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se otázat na původ jména Dranč. Nedaleko od mého bydliště je les, který se tak jmenuje.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz jsme konzultovali i s kolegy z jiných institucí, např. Muzeum Podhorácka, ale jednoznačnou informaci jsme nenašli. Doporučujeme obrátit se na obecní úřad, třeba by něco bylo v obecní kronice. Jediná zmínka, když nepočítáme internetové zdroje o zalesněném kopci Dranč,  je v knize BORTLÍK, Petr. Štěpánovice. Střípky z historie obce do r. 1945. Tišnov: Sursum, 2008.: s. 12: "... V roce 1749 máme již soupis panské půdy u Štěpánovic. Vrchnost neměla tu dvora, náležely jí jen lesy a sice Jahodná na 541 měřic a Dranč 132 měřic polí..."
Jedna teorie k etymologii názvu Dranč je spojená s nářečím - slovo "drančit", popř. "vydrančit" ve významu vytrhat, vyrvat, odstranit. Je možné to vztáhnout historicky na nějaké mýcení lesa, kultivování apod.
Domníváme se, že by mohl být název odvozen taky např. od drancování nebo draní, na dranc, ale všechno je to jen spekulace. Doporučujeme ještě oblastní archiv http://brno-venkov.mza.cz/prehled-obci-1
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 18:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu