Jméno chlapce zastřeleného v Lidicích
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zaslání odpovědi na tuto
otázku: Dne 10. června 1942 bylo v zahradě Horákova statku v Lidicích
popraveno 173 mužů starších patnácti let. Protože však tehdy plnoletosti
člověk dosahoval až v jedenadvaceti letech, vraždili nacisté vlastně mezi
lidickými muži i nedospělé děti. Jednomu ze zastřelených chlapců však
dokonce nebylo ani patnáct. Jmenoval se:
Josef Pek
František Radosta
Karel Saidl
Josef Hroník
Karel Bulina
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
vzhledem k formulaci dotazu a k většímu množství dotazů, které jste zaslala na dané téma, se domníváme, že odpovědi mohou sloužit jako vypracování školních testů, úkolů, odpovědi na kvízy, apod. Tímto si Vás dovolujeme upozornit, že služba Ptejte s knihovny neslouží k vypracování těchto úkolů, jak si ostatně můžete také přečíst v Pravidlech služby (na adrese https://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla).
Odpověď na Váš dotaz, který ze zastřelených lidických mužů byl ještě chlapec, kterému nebylo ani 15 let ( a tudíž neměl být popraven) naleznete např. v následujících publikacích:
* MACKOVÁ, Jolana a ULRYCH, Ivan. Osudy lidických dětí: (vzpomínky, svědectví, dokumenty). 2. vyd. Nymburk: Vega-L, 2011. 99 s. ISBN 978-80-87275-42-9. (Taktéž první vydání z roku 2003)
* -a muži byli zastřeleni: památník lidickým mužům. Praha: Společnost pro obnovu Lidic, 1946. 49 s., [21] s. obr. příl.
V této knize naleznete seznam všech zastřelených mužů spolu s jejich daty narození. Elektronický přepis knihy naleznete také na adrese http://www.lidice.cz/obec/historie/muzi/muzi30.html, zde si můžete dohledat Vámi zadaná jména a porovnat data narození jednotlivých osob. Poté velmi snadno zjistíte, který byl oním chlapcem.
Máte-li zájem o fyzickou knihu, především první uvedená kniha je poměrně rozšířená ve fondu českých knihoven, její dostupnost zjistíte např. prostřednictvím Souborného katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc), portálu Knihovny (https://www.knihovny.cz/) či katalogu SKAT ("souborný" katalog knihoven užívající systém LANius, jedná se především  o menší městské a obecní knihovny, http://www.skat.cz/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 15:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu