Jihočeský pikador

Text dotazu

Dobrý den,
pocházím z jižních Čech a strašně by mě zajímalo, proč se párku v rohlíku v těchto krajinách říká pikador. Z čeho tato složenina anebo co to je, vznikla? A proč se používá jenom na jihu?

Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

definice říká, že párek v rohlíku (nepřesně hotdog, v jihočeském slangu pikador) je pokrm určený k rychlému občerstvení. Skládá se z vařeného (někdy grilovaného) párku, případně jiné podobné uzeniny, který je vložen do rohlíku či bagety, z nichž je odstraněna jedna špička a do zbytku pečiva je vyražena protáhlá prohlubenina (ve stravovacích zařízeních rozpékacím trnem, v domácích podmínkách např. vařečkou). Obvykle je dochucen hořčicí nebo kečupem. Prodává se zejména ve stáncích podobně jako ostatní druhy rychlého občerstvení.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rek_v_rohl%C3%ADku

 

pikador, picador

 

zápasník s býky na koni ozbrojený kopím

píka druh bodné zbraně, z franc. pique kopí, hrot asi původ onomatopoický, zvukomalebný, pohybovomalebný; pikantní, píchat - ostrý...

Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.

 

K zodpovězení vašeho dotazu jsme nenašli žádné vysvětlení v knihách, pouze ve vyhledávači na internetu, viz níže:

PIKAntni parek DO Rohliku :] vyhradne v Budejicich

Zdroj: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/pikador-picador-pikador

 

"...tajemství budějovického pikadoru...

Mohou-li se České Budějovice pochlubit nějakou gastronomickou (a lingvistickou) zvláštností, je to nade vši pochybnost pikador. Právě z našeho města se párek v rohlíku rozšířil do jiných českých krajů, jen zde si ale zachoval svůj původní název. Pikador se v Budějovicích poprvé objevil před více než čtyřiceti lety a - věřte, nevěřte - bylo to přesně takhle:

V létě 1972 dostal tehdy třiapadesátiletý českobudějovický řezník Václav Masopust povolení vycestovat na dovolenou do Španělska. Zážitky z cesty si zapisoval do deníku, ve kterém se dočteme:

„Znova procházíme Madridem, v ulicích je čilý ruch, policajti na křižovatkách se točí jak čamrdy, ruce jim lítají hned sem, hned tam, nahoru, dolu, přitom pískají a kolony vozů projíždějí takřka bez zastavení. Dál bez zastavení jdeme i my, v ulici je jeden obchod vedle druhého, podobně i banky na druhé straně. U jedné výlohy s občerstvením zůstávám stát, vidím, jak z tlustého bodla sundává prodavač děravý rohlík, teplý párek namáčí do hořčice, vsouvá ho do rohlíku obaleného ubrouskem a podává zákazníkovi...

Přemýšlím, jak tento výrobek nazvat. Když jsme byli na koridě, kde vidím býčí zápasy, matadora, pikadora, jak zapíchává kopí do hrudí býka, jsem rozhodnut a doma podám zlepšovák a nazvu to ‚Pikador‘ (teplý párek s rohlíkem).“ V deníku se dále např. dozvíme, jak původní stroj na přípravu pikadora vypadal...

První pikadory se prodávaly od října 1972 v provozovně českobudějovického závodu Potravin v Krajinské ulici, která se jmenovala U zlatého lva a kde Václav Masopust působil jako vedoucí.

„Všichni zainteresovaní se chodí dívat, já radím prodavačce Miladě a chci, aby párek byl do rohlíku zasunut celý a ne, aby ho jedna čtvrtina byla nad rohlíkem. Mám kvůli tomu potíže s pekárnou, chci, aby rohlíky byly větší, neboť stávající jsou úzké, trhají se a nám tak vzniká problém, co s tím. Moje žádost za podpory závodu je vyslyšena a realizována až 15. 11. 1972. Jednu špičku rohlíku ořezáváme, rohlík ocílkou propíchneme, aby se snáze napíchl na horké bodlo. Takhle upravený rohlík vsouváme do malého sáčku či kornoutu, které ve volných chvílích dělají prodavačky. Když se vše udělá tak, jak já si to přeji, tak je to chutná, poměrně levná, rychlá a hygienická svačinka. Zájem o ‚Pikadora‘ je veliký i v okresních městech, jakož i Praze...

Velké oblibě se pikadory těšily každé léto na celostátní zemědělské výstavě Země živitelka...

Zdroj: http://www.geocaching.com/geocache/GC4N9J4_pikador?guid=1f99209e-551b-4ac0-9c60-773133a2bb1c

 

Vysvětlení zní docela věrohodně, zdroje z internetu však neověřujeme, musíme proto nechat na vašem vlastním posouzení. Já jsem taky z jižních Čech a toto slovo slyším ve spojení s párkem poprvé. Je to asi tím, že už žiji dlouhá léta trvale jinde a když jsem v Budějcích, tak si párek v rohlíku nedávám.

Další zdroj vysvětlení na anonymním chatu:

http://lobo.blokuje.cz/276288-nejlepsi-parek-v-rohliku-php

 

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

10.11.2014 10:12

nn píše:
2016-01-18 21:24
Dobrý den,
včera jsem se od jedné Jihočešky dozvěla, že zkratka značí PIkantní KAbanos DO Rohlíku.
Variantu s kabanosem jsem na internetu nedohledala, ale vyhledávač mne dovedl na Vaše stránky.
Zíík píše:
2016-06-04 18:18
Pikador vznikl z prvních písmen označení produktu... Párek I Kečup Aplikovaný Do Ořízlého Rohlíku

modifikace s hořčicí je proto Pihador
Snílek píše:
2017-03-16 10:49
Co píše Zíík se mi zdá nevěrohodné a Pihador je úplný nesmysl. Bydlím na Českobudějovicku přes 50 let a Pikador znám.
A ani kabanos se nikde tady k jeho výrobě nepoužíval, takže tento původ významu názvu Pikador je také nepravděpodobný.
Veleg píše:
2017-09-04 14:37
Slovo pikador je velká neznámá pro tu část obyvatelstva budějovic, kteří se cca. v 70. Letech nepohybovali v celé té záležitosti s drogami. Pikador, od slova Piko, vznikl tak, že při přenášení drog po ulici si někdejší dealeři vymysleli na všucdypřítomné oko příslušníka VB jednu velice vychytanou lest, a tou byl párek v rohlíku. Přesněji tedy po koupi párku v rohlíku odlamovali kus párku z vnitřku rohlíku, kam posléze umístili pytlík s Pikem které zrovna třeba někomu nesli, a právě proto, že tito lidé byli velice často v hledáčku příslušníků, a dostávalo se jim náležité pozornosti v podobě častých náhodných kontrol co má dotyčný u sebe, se do takto připraveného párku stačilo při hrozící kontrole zakousnout, obsah spolknout, za rohem vyzvrátit, a proces vesele opakovat v případě potřeby. Proto Je Pikador Pikadorem, a žádné španělsko v tomhle opravdu nehraje roli
Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu