jezuité, tiskárny
Text dotazu
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci su bibliograficky registrovane knihkupecko- vydavatelske katalogy jezuitskych tlaciarni z uzemia CR. U nas (na Slovensku) vychadzali pod nazvom Catalogus librorum, qui in Academia....Societatis Jesu typographia Anno...reperiuntur a su zname len z 18. storocia.
Odpověď
Dobrý den,
nejstarší zpráva o nakladatelské a knihkupecké nabídce jezuitské tiskárny v Praze u sv. Klimenta se vztahuje k r. 1678, o jejím dochování však není doložena žádná zmínka.
Nejstarší dochovaná nakladatelská a knihkupecká nabídka téže tiskárny je cca z r. 1700 – jednolist s titulem „Poznamenání českých kněh, které se vynacházejí v Impressí akademické koleje T. J. v Praze blíž Mostu, Praha 1700 (?)“
Jednolist je zatím znám v jediném exempláři, uloženém v knihovně Národního muzea (sign. 26 C 19)
V NK ČR je dochován tisk podobné nabídky až z r. 1775, tedy až po zrušení řádu
VIZ o tom podrobněji + citace veškeré další literatury :
VOIT, Petr: Encyklopedie knihy. Starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha, Libri 2006, s. 617- 618 (heslo „Nakladatelská a knihkupecká nabídka“), s. 898 - 902 (heslo „tiskárna jezuitská (Praha)“)
KNIHOPIS českých a slovenských tisků, č. 14242-14247
(Na základě uvedených pramenů zpracovalo Oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 14:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu