-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
píšu bakalářskou práci na téma Vývoj kritické recepce próz Jaroslava Rudiše. Chtěla bych se zeptat, jaké publikace vyšly o Jaroslavu Rudišovi či v jakých je alespoň zmíněn? A jaké publikace existují o literární kritice?
Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,
zasíláme Vám úvodní ochutnávku literatury, kterou můžete použít u Vámi zpracovávaného tématu. O Jaroslavu Rudišovi zvláště v článcích bylo napsáno mnohé. Primárně bychom Vám doporučovali prostudovat si níže zmíněné monografie, které je nezbytné doplnit o články, z niž Vám skutečně zasíláme pouhý nástin. Pro větší záběr se podívejte na portál JIB a JIB+ (z hlavních webových stránek Národní knihovny ČR http://www.nkp.cz ), kde v červeném řádku vyberete portály). Dále rozhodně vyzkoušejte bázi ANL, což je článková databáze českých novin a časopisů dostupná z http://aleph.nkp.cz .
Biografie Jaroslava Rudiše včetně výčtu jeho děl: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Rudi%C5%A1
Monografie - kritika:
- JANOUŠEK, Pavel. Hravě i dravě: kritikova abeceda. Vyd. 1. Praha: Academia, 2009. 365 s. Literární řada. ISBN 978-80-200-1777-2.
- Jaroslav Rudiš [online]. Praha: Labyrint, 2010- [cit. 2015-03-17]. Dostupné z: http://jaroslavrudis.wordpress.com.
- GILK, Erik. Prozaická zastavení: první dekáda recenzentova. Vyd. 1. Praha: Protis, 2010. 200 s. Kritiky a eseje; sv. 4. ISBN 978-80-7386-070-7.
- NOVOTNÝ, Vladimír. Ta naše postmoderna česká--: kritické vizitky literární současnosti. Vyd. 1. Praha: Protis, 2008. 188 s. Kritiky a eseje; sv. 1. ISBN 978-80-7386-015-8
- BOŘILOVÁ, Martina et al. Třiatřicet: mladá česká, německá, polská, slovenská a ukrajinská próza. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. 234 s. Monografie. ISBN 978-80-244-2735-5.
Články o Jaroslavu Rudišovi:
- RUDIŠ, Jaroslav. Jaroslav Rudiš - spisovatel. Instinkt, 2007, 6(19), s. 51. ISSN 1213-774X.
- RUDIŠ, Jaroslav. Jaroslav Rudiš - spisovatel a novinář. Instinkt, 2006, 5(16), s. 41. ISSN 1213-774X.
- CHUCHMA, Josef. Jen si tak trochu vzlétnout. Mladá fronta Dnes, 2006, 17(220). Ekonomika [příloha], s. B/6. ISSN 1210-1168.- RUDIŠ, Jaroslav. Česká literární kritika a začínající autoři: anketa. Literární noviny, 2003, 14(15), s. 10-11. ISSN 1210-0021. Dostupné také z: http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=LitNIII/14.2003/15.
- CHUCHMA, Josef. Hlučná samota dle Rudiše. Mladá fronta Dnes, 2007, 18(297). Ekonomika [příloha], s. B/5. ISSN 1210-1168.- JANOUŠEK, Pavel. Supermarket literárních atrakcí aneb Pro každého něco. Host, 2013, 29(8), s. 70-72. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: http://casopis.hostbrno.cz/aktualni-rocnik/2013/08-2013/supermarket-literarnich-atrakci-aneb-pro-kazdeho-neco.
- FANTYS, Petr. Jsem Berlíňan: laureát Ortenovy ceny Jaroslav Rudiš se vypravil do německého podzemí. Respekt, 2002, 13(50), s. 22. ISSN 0862-6545.
- KOVAŘÍK, Petr. Příjemně ulítlej spisovatel Jaroslav Rudiš. Pražský deník, 2007, 2(297), s. 47. ISSN 1802-0569.
- LJUBKOVÁ, Marta. Nekonečný Rudiš. Souvislosti, 2011, 22(1), s. 249-251. ISSN 0862-6928.
- PEŇÁS, Jiří. Jeden den v rychlé knize. Týden, 2008, 15(2), s. 74. ISSN 1210-9940.
- VAJCHR, Marek. Unavená trendy próza. Revolver Revue, 2013, 28(93), s. 225-227. ISSN 1210-2881.
Monografie o literární kritice - z báze NKC - přístup stejný jako do ANL:
- WIENDL, Jan. Hledači krásy a řádu: studie a skici k české literatuře 20. století. Vyd. 1. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2014. 304 s. Mnemosyne; sv. 12.ISBN 978-80-7308-505-6.
- FISCHER, Otokar, ČERMÁK, Josef, ed. a MACEK, Emanuel, ed. Literární studie a stati. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2014- . sv.ISBN 978-80-7308-535-3.
- GROSSMAN, Jan a ŠRÁMEK, Petr, ed. Mezi literaturou a divadlem. Vyd. 1. Praha: Torst, 2013. 2 sv. (1334 s.). ISBN 978-80-7215-464-7.
- GILK, Erik. Literárně kritické praktikum: studijní opora k povinně volitelnému semináři ... 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012. 59 s. Skripta.ISBN 978-80-244-3301-1.
Monografií je opět celá řada a sama byste se měla rozhodnout, kterou zvolit.
Jazyk, lingvistika a literatura
Praha
Národní knihovna ČR
13.03.2015 10:02