Jan Spáčil (Žeranovský)
Text dotazu
Dobrý den,
byli v nějakém příbuzenském poměru (otec/syn...?) básník a novinář Jan Spáčil Žeranovský (1857-1905) a malíř Jan Spáčil Žeranovský (1892-1982)?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Jan Spáčil,narozený v roce 1857 v Žešově u Prostějova (zemřel 9.1.1905 ve Šternberku), byl novinář, básník, prozaik, překladatel z francouzštiny a J. Vrchlického do němčiny.
Přídomek Žeranovský zvolil podle ulice v Prostějově, kde bydlela jeho studentská láska.
Jeho bratr Augustin (Gustav) Spáčil byl prozaikem  a překladatelem a bratr Alois Spáčil byl sochařem.
Spáčïlův syn Jan se narodil v roce 1892 v Praze a zemřel rovněž v Praze 1982.
Byl akademickým malířem a výtvarným pedagogem.
Vnuk Leo Spáčil (19254-2000) byl autorem her pro mládež a divadelním režisérem.
zdroj : Lexikon české literatury. Praha Academia 2008
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 15:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu