Jakob Tentzel
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím můžete mi napsat, ve kterém sborníku se vyskytuje jméno alchymisty Jakoba Tentzela.
Odpověď
Dobrý den, nevíme, zda Váš dotaz chápeme správně.
Pokud hledáte název díla, ve kterém Jakob Tentzel publikoval svou práci, tyto informace uvádí Jiljí V. Jahn v publikaci Alchemie v Čechách (Praha: Kawana, 1993. Str. 50):
Linhart Colonna z Felsu, polní maršál vojska stavovského, kterýž padl v boji u Sinzendorfu (13. dubna 1620) vydržovalť na Andělské hoře u Karlových Varů laboratorium, v němž pracoval alchemista Jakub Tentzel. Po tomto zůstala rozprava alchemistická, otištěná v díle "De metallis diversi tractatus" a nadepsaná "Jakob Tentzels arbeitt, so er herrn Leonhard von Felss geschickt hat".
Dle publikace Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa od Martina Stejskala a Alberta Marenčina (Praha: Paseka, 1991. Str. 63. ISBN 80-85192-08-X)by dílo De metallis diversi tractatus mělo být uloženo v Národním muzeu (http://www.nm.cz):
"V předbělohorské době, kdy zdejší hrad držel Linhart Colonna z Felsu, jenž patřil k předním osobnostem stavovské opozice, zde byla alchymistická laboratoř. Pracoval tu Jakob Tentzel, jehož pojednání o alchymii se nalézá ve sborníku z pražského Národního muzea De metallis diversi tractatus"
Podobné zmínky jsme nalezli ještě v dalších dvou dokumentech, které však vycházejí z Labyrintu tajemna:
1) RYŠAVÝ, Vratislav. Hrad Andělská Hora. Historický sborník Karlovarska 2, 1994, s. 46-60.
2) DAVID, Petr; SOUKUP, Vladimír. 888 hradů, zámků a tvrzí České republiky. Praha: Kartografie, 2002. Str. 5. ISBN 80-7011-709-5.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2009 16:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu