Jak vznikl název obce Libouchec
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vznikl název obce Libouchec. Vím pouze to, že obec se za prv. republiky jmenovala Konigswald. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
informace o vsi Libouchec jsou ze dvou zdroju:
1/Libouchec (nem.Konigswald, puv. Kunigswalde), farni ves u Decina, zalozena pri potoku Libouchci a na kralovstvi, odkudz se ruzna jmena vysvetluji. L. patrival k panstvi Decinskemu a mel farni kostel jiz v r. 1357. V 16.st. vystaven tu od drziteluv zamek a dvur, v nemzto prebyvali, zvlaste te doby, kdyz Libouchec s nekolika vesnicemi od Decina byl oddelen. V Libouchci se narodil Ferdinand Kinder z Schulsteina, Litomericky biskup (+1801), o zvelebeni skol zaslouzily.
Zdroj: SEDLACEK, August Mistopisny slovnik historicky Kralovstvi ceskeho. Praha: Argo, 1998.
2/Königswalde, ves pres 3 km dlouha, jez se pripomina k vychodni casti mesta Sluknova, ... Jmeno Königswalde pochazi z vyrazu (Dorf im) Königswalde ( = ves v kralove lese), srov. blizke vsi Kaiserwalde, Grafenwalde a Georgwalde
Libouchec, Königswald, dlouha ves podle Jilovskeho potoka 11 km zjz. od Decina ... Ceske jmeno dostala ves podle potoka, nad nimz byla zalozena.
Jeho jmeno je dolozeno jiz ze 12. stol. 1169 Lubuhce cisti L'ubúchcě (= Libouchtova, totiz reka. Teprve Palacky k tomu jmenu a k dokladum ze 16. stol. upravil umele nom. Libouchec. Nem. jm. Königswald dostala ves podle lesa Kralovstvi, ktery se prostira nad vesnici...
Zdroj: PROFOUS, Antonin Mistni jmena v Cechach jejich vznik, puvodni vyznam a zmeny. Praha: Ceska akademie ved a umeni, 1949.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 18:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu